Mrkonjić:Moramo imati aviokompaniju

Beograd -- Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da je stav države da Srbija mora da ima svoju vazduhoplovnu kompaniju.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je rekao da će se po pitanju privatizacije nacionalnog avioprevoznika sačekati još oko mesec dana, da bi se videlo šta će biti učinjeno unutar tog preduzeća.

"Stav države je da preduzeće mora da opstane, bez obzira da li ćemo sad praviti novo preduzeće (koje treba od 'Jat ervejza' da preuzme ulogu nacionalnog avioprevoznika) ili ne", rekao je Mrkonjić.

On je kazao da je ranije sačinjen program razvoja Jata, koji predviđa i kredit od 51,5 milion evra za revitalizaciju nacionalne aviokompanije i unapredjenje njegove flote, podestivši da je Vlada Srbije 24. septembra odobrila Predlog zakona o davanju državne garancije za taj kredit bankama "Sosijete ženeral" i Unikredit.

Mrkonjić je naveo da je plan bio da nacionalna aviokompanija "stane na noge" i izdrži do kraja 2010. bez kupovine novih letelica, što je planirano za sledeću godinu, u zavisnosti od toga šta će predložiti rukovodstvo Jata.

Sredstvima kredita biće obezbeđen zakup dva aviona novije generacije, obnavljanje flote i radovi na motorima. Jat će od "Sosijete ženeral" i Unikredit banke uzeti 40 miliona evra za revitalizaciju aviokompanije, 9,5 miliona evra za osposobljavanje flote i radove na motorima i dva miliona evra za najam aviona novije generacije.

Državni sekretar za vazdušni saobraćaj je kazao da je "Turkiš erlajns" i dalje zainteresovan za strateško partnerstvo sa "Jat ervejzom" i da se pregovori još obavljaju na nivou tih aviokompanija.

Vlada Srbije se obavezala da će, u slučaju aktiviranja garancije, obezbediti u budžetu sredstva za izvršavanje preuzetih obaveza. Kredit se daje na šest godina, sa počekom od dve godine i kamatom od 3,95 odsto, na godišnjem nivou, plus iznos evropske kamatne stope.

Državni sekretar za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu za infrastrukturu Miodrag Miljković izjavio je ranije da će konsultant za osnivanje nove aviokompanije, koja će od Jata preuzeti ulogu nacionalnog avioprevoznika, biti izabran krajem oktobra i imaće rok od godinu dana da završi posao.

Radna grupa za poslovnu kosolidaciju Jata i menadžment te kompanije konstatovali su ranije da ona nije u stanju da posluje profitabilno, a Ministarstvo za infrastrukturu je zatim najavilo da će vlada uložiti 400.000 dolara u osnivanje novog preduzeća.

Miljković je naveo da je Vlada Srbije donela odluku da se proda većinski paket u "Jat ervejzu" i da će se tek znati koliki će deo ostati državi, jer će to zavisiti od toga ko će se prijaviti na kasnijem tenderu za strateško partnerstvo sa srpskom aviokompanijom.

Srbija

strana 1 od 339 idi na stranu