Novi konkurs za nacionalne penzije

Beograd -- Ministarstvo kulture objavilo je javni poziv za predlaganje umetnika za dodelu nacionalnih penzija, odnosno posebnih priznanja za vrhunski doprinos kulutri.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Posebno priznanje se umetniku dodeljuje i isplaćuje kao doživotno mesečno novčano primanje, u neto iznosu od 50.000 dinara.

Pravo na nacionalnu penziju može streći umetnik, odnosno stručnjak u kulturi koji se bavi istraživanjem, zaštitom i korišćenjem kulturnog nasleđa, biobliotečko-informacionom delatnosti, književnošću, muzikom.

Takođe za nacionalnu penziju mogu konkurisati i umetnici iz oblasti likovne, primenjene ili vizuelne umetnosti i arhitekture, scenskog stvaralaštva i interpretacije, kinematografije i audio-vizuelnog stvaralaštva, umetničke fotografije, digitalnog stvaralaštva i multimedija, naučnoistraživačke i edukativne delatnosti u kulturi...

Uslovi su da je umetnik, odnosno stručnjak u kulturi stekao status korisnika penzije kod nadležnog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, da je državljanin Srbije, da je ostvario vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, da je dobitnik značajnijih nagrada i priznanja, da ima obrazloženu ocenu vrednosti doprinosa u oblasti kulture, u delatnostima koju daju umetnička i strukovna udruženja, ustanove kulture i obrazovne i naučne ustanove.

Predlog za dodelu priznanja utvrdiće posebno oformljena komisija, čije članove imenuje Ministarstvo kulture na period od godinu dana, sa mogućnošću ponovnog imenovanja.

Na osnovu predloga Komisije, Ministarstvo će u skladu sa sredstvima obezbedjenim na osnovu Zakona o budžetu Republike Srbije, predložiti Vladi Srbije akt na osnovu kojeg ona donosi Rešenje o dodeli posebnih priznanja.

Javni konkurs objavljen je u današnjoj ''Politici'', a rok za prijavljivanje je od 9. do 31. avgusta.

Nacionalne penzije sportistima, umetnicima i naučnicima

Uredbu kojom se uređuje dodela posebnih novčanih priznanja penzionisanim umetnicima, Vlada Srbije donela je 2006. godine. U "prvom naletu" krajem 2007. godine objavljeno je Rešenje vlade Srbije sa imenima 258 umetnika koji na postojeća primanja, dobijaju još 50.000 dinara mesečno na ime vrhunskog doprinosa nacionalnoj kulturi Srbije.

Takođe, 27. juna 2006. doneta je uredba o nacionalnim priznanjima i nagradama za poseban doprinos razvoju i afirmaciji sporta.

Ovom uredbom su predviđene dve vrste priznanja – jednokratno (novčana nagrada za konkretan uspeh) i penzija (od navršene 35. godine, čija visina zavisi od „sjaja” medalje). Za olimpijsko zlato, recimo, bilo ekipno ili pojedinačno, sleduje penzija u visini tri prosečne neto zarade u Republici Srbiji za mesec decembar prošle godine, a to znači oko 84.000 dinara. Za srebro se daju dve i po prosečne plate, a za bronzu – dve.

Već 2007. Ministarstvo nauke pokrenulo je inicijativu da se zaslužnim naučnicima po završetku radnog veka dodeli nacionalna penzija.

Naučnici na postojeću penziju, dobijaju takođe dodatnu mesečnu sumu u iznosu od 50,000 dinara, mada je tada iz Ministarstva nauke najavljeno da će "novčano priznanje" naučnicima iznositi do oko 1.000 evra.

Vesti

strana 1 od 9299 idi na stranu