DDOR prodat za 220 miliona evra

Beograd -- Tenderska komisija odlučila da DDOR proda jedinom ponuđaču, italijanskoj kompaniji "Fondiarija SAI" po ceni od 220 miliona evra.

Izvor: B92
Podeli

Predsednik Tenderske komisije Slobodan Ilić kaže da su odluku o prodaji paketa od 83,3 odsto akcija DDOR-a jednoglasno doneli Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita i Tenderska komisija.

Ilić navodi da je takva odluka razumljiva i racionalna imajući u vidu ponuđenu cenu, kao i to da je odnos između prodajne cene i bruto obračunate premije 1,9 i znatno je povoljniji od proseka u regionu koji iznosi 1,47.

Kao argument u prilog prodaje DDOR-a po toj ceni, on je naveo i da je pokazatelj odnosa kupoprodajne cene i knjigovodstvene vrednosti kapitala od 4,1 povoljniji od prosečne vrednosti tog pokazatelja u regionu koji iznosi 3,3.

Prema Ilićevim rečima, postignuta cena od 125 evra po akciji je više od osam puta veća od nominalne vrednosti akcije, a zaposleni, bivši zaposleni i penzioneri moći će da ostvare oko 373 evra po godini radnog staža.

On je najavio da će ugovor o prodaji DDOR-a biti potpisan 30. novembra.

Tenderska komisija je nedelju dana razmatrala jedinu ponudu pristiglu na tender za prodaju DDOR-a, koju je podnela italijanska osiguravajuća kompanija "Fondiarija SAI".

Nezvanične informacije su išle od toga da su italijani ponudili najpre 180 miliona evra, da bi se tokom nedelje pojavile i nepotvrđene informacije da su tokom pregovora svoju ponudu poboljšali na 240 miliona evra.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić je ranije rekao da će, kao član Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita, koja sprovodi postupak prodaje DDOR-a, glasati da se ne prihvati ponuda Fondiarije, ukoliko ta kompanija ne poboljša ponudu.

Fondijarija je ponudila prenisku cenu za kupovinu 83,3 odsto kapitala osiguravajuće kuće DDOR iz Novog Sada, kazao je tada Dinkić. Koja ponuđena cena bi bila prihvatljiva on nije želeo da procenjuje, ali je dodao da će svoj predlog reći članovima Upravnog odbora Agencije.

Fondijarija-SAI - treća osiguravajuća kuća u Italiji

Kompanija Fondijarija-SAI nastala je 2002. godine, nakon što je SAI kupila kompaniju Fondijarija i spajanja koje je potom usledilo. Ta osiguravajuća kuća zauzima treće mesto na italijanskom tržištu osiguranja, iza Đeneralija i RAS-a. Fondijarija-SAI je objavila konsolidovani neto profit od 373 miliona evra za prvih devet meseci 2007, što predstavlja rast od 3,6 odsto na godišnjem nivou, kao i da je prihod od premija registrovao rast od 24,5 odsto, na 8,681 milijardi evra.

On je ocenio da je, ukoliko ponuđač ne bude predložio mnogo višu cenu, potrebno odustati od prodaje DDOR-a, jer može da se proda daleko skuplje. Ukoliko se značajno ne povisi cena, jedna od opcija je da se za šest do devet meseci ponovi tender, ali da se drugačije organizuje, objasnio je ministar.

Druga opcija je da se eventualno odustane od privatizacije prodajom strateškom partneru i da se "ide na trenutnu dokapitalizaciju sa nekom međunarodnom finansijskom organizacijom", rekao je Dinkić.

Prema tada nezavničnim infromacijama, Fodijarija je ponuđenu cenu od 180 miliona evra prvobitno povećala na 225 miliona, što nije bilo prihvatljivo za većinu članova tenderske komisije.

Pitić: Ponuda Fondijarije prihvatljiva

Fondijarija je dala ponudu za kupovinu DDOR-a koja je prihvatljiva za akcionare te osiguravajuće kuće uz određena poboljšanja početne cene, kaže bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Pitić.

On je kazao da je izvesno da se prodaja DDOR nije odvijala u najpovoljnijoj situaciji kad se ima u vidu da je proces privatizacije odlagan, kao i, kako je kazao, s obzirom na neizvesnu političku situaciju u Srbiji za koju je teško proceniti kako će se u narednom periodu razrešiti.

Pitić je dodao da je u takvim okolnostima Fondijarija jedina dala ponudu sa cenom koja je primerena vrednosti DDOR-a. "Imajući u vidu uspešne tendere na kojima su prodate osiguravajuće kompanije u Srbiji i okruženju, ponuda za DDOR se kreće u tim okvirima", rekao je Pitić i objasnio da se vrednost kapitala osiguravajućih kuća određuje tako što se iznos godišnje bruto premije uveća 1,5 do dva puta.

To je bilo i u slučajevima Delta i Kopaonik osiguranja u Srbiji i Vardara u Makedoniji, naveo je Pitić i ukazao da vreme ne ide na ruku DDOR, ako ponuda ne bude prihvaćena, odnosno tender poništen.

Prema njegovim rečima pitanje je da li će u tom slučaju menadžment DDOR uspeti da poveća tržišni udeo DDOR i popravi poslovne rezultate pogotovu, što su u međuvremenu neke osiguravajuće kuće, kao što je Delta Đenerali, zauzele dobru tržišnu poziciju koju će sigurno i dalje popravljati.

Dolazak velike osiguravajuće kompanije u Srbiju sigurno bi doprineo jačanju konkurencije u toj oblasti i razvoju tržišta osiguranja u Srbiji što bi bilo od koristi za državu, kao i za građane, rekao je Pitić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 156 idi na stranu