Obustava subvencionisanih kredita

Građani koji su nameravali da uzmu stambeni kredit uz pomoć države neće moći to da urade, jer je isplata tog novca obustavljena

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.02.2007.

16:24

Default images

Isplata novca iz budžeta za subvencionisane kredite je obustavljena, jer je, prema navodima, koordinator Ministarstva finansija Milan Parivodić, zaboravio da to uračuna u privremeni budžet.

Banke su tu infromaciju potvrdile, a ministar Parivodić odbio je da da detaljniju informaciju u vezi sa tim.

Stambeni krediti koje pomaže država trenutno su najpovoljniji na tržištu, jer je za njih potrebno najmanje učešće od svega 5 odsto.

Upravo zbog manjeg učešća, mnogi građani su se interesovali za subvencionisane kredite, jer su tako niži početni troškovi. Međutim, Ministarstvo finansija obustavilo je isplatu novca za deo kredita koji obezbeđuje država.

„Mi smo zvanično obavešteni da su do daljeg obustavljeni ti krediti. Trenutno imamo 16 kreditnih zahteva, znači potpisana je sva dokumentacija i naši klijenti su informisani da će njihovi zahtevi biti pozitivno rešeni i ja mislim da te zahteve treba rešiti ne samo u našoj već i u svim drugim bankama“, kaže Draginja Đurić iz banke “Inteza”.

”Imamo veliki broj kredita koji su u fazi obrade i koji su odobreni čak od nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, a još uvek nisu isplaćena sredstva koja dotira vlada republike Srbije. To zaista stvara jednu neugodnu situaciju i veoma je teško objasniti klijentima zbog čega dolazi do zastoja“, rekao je Miroslav Rebić iz “Sosijete ženeral” banke.

Odgovore na pitanja zbog čega je isplata novca za subvencionisane kredite obustavljena, da li će novac dobiti bar oni građani koji su već podneli zahteve i koliko dugo isplate neće biti, koordinator ministaratva finansija, Milan Parivodić, odbio je da da. U njegovom kabinetu nam je rečeno da će sve objasniti neki drugu dan.

Komentarišući takav potez vlade, guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić kaže da bi obustava isplate trebalo da bude privremena.

„Radi se o velikom interesu, kao i o ne toliko značajnim finansijskim sredstvima da se taj deo nastavi. Ja sam maltene siguran da će država to još jednom da proveri, jer bilo bi zaista žalosno da se jedan tako dobar program sada zaustavi samo zato, jer nisu dobili sredstva od ministarstva finansija“, kazao je Jelašić.

Subvencionisane kredite do sada je uzelo dve i po hiljade građana. Rok otplate tih kredita je 30 godina, a državi se novac vraća poslednjih pet godina, po kamati od 0,1 odsto. Kamata za novac od banke je od 6 do 8 odsto godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: