Životinjski ostaci i voda na sve strane: Pokrenut postupak protiv srpske kompanije

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pohvalila je zajedničku akciju republičke i pokrajinske inspekcije nadležne za poslove zaštite životne sredine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Picsfive/Shutterstock
Ilustracija: Picsfive/Shutterstock

Problem industrijskog otpada: Čeka nas rad na regulaciji 2.500 nesanitarnim deponija

Ukupna vrednost oko milijardu evra: Beograd dobija fabrike za preradu otpadnih voda

Investicija od 30 miliona evra: Momirović najavio izgradnju fabrike otpadnih voda u Paraćinu

One su nakon prigovora građana obavile kontrolu i pokrenule postupak protiv kompanije Premium Čiken d.o.o Žitište zbog nepravilnosti u radu i nepoštovanja propisa koji se tiču upravljanja otpadnim vodama.

"Apelujem na sve da se odgovorno ponašaju prema životnoj sredini, jer je to u interesu svih nas. Želim da pohvalim brzu reakciju i timski rad republičke i pokrajinske inspekcije, koje su odmah po prijavi građana izašle na teren, utvrdile problem i pokrenule postupak. Nama nije cilj da kažnjavamo, već da jačamo svest o značaju odgovornog postupanja prema prirodi, ali nećemo tolerisati propuste u pogledu obaveza vezano za zaštitu okoline", rekla je Vujović, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Ona je dodala da od kompanije Premium Čiken očekuje da što pre otkloni sve nepravilnosti i da ubuduće bude samo dobar primer za druge. Inspektori su, prilikom kontrole kompanije utvrdili da klanica i prerada rade sa 40 odsto kapaciteta i da se ostaci životinjskog porekla i voda kojom se konfiskat dovodi iz klanice razlivaju po okolnom platou i ulivaju u internu kanalizaciju.

Utvrdili su i da je uređaj za prečišćavanje otpadnih voda samo delimično u funkciji, s obzirom na to da se ne koristi biološko prečišćavanje već samo taloženje i aeracija. Takođe, izveštaji pokazuju prekoračenja graničnih vrednosti za HPK, BPK, suspendovane materije i fosfor.

Od ostalih nepravilnosti utvrđeno je da izveštaji o ispitivanju otpadnih voda nisu u propisanoj formi, nije ugrađen merač protoka otpadnih voda i ne vodi se dnevnik uređaja za prečišćavanje.

Akcioni plan za dostizanje graničnih vrednosti emisije zagađujućih materija u vodi nije realizovan, iako su rokovi bili do kraja 2019. godine, a takođe nije donet ni novi plan.

Nadležni inspektor će preduzeti zakonom predviđene mere. O stanju vezanom za korišćenje objekta za konfiskat obaveštena je veterinarska inspekcija, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 168 idi na stranu