Komšije izvoze u svet, prvi put u top 3

Crna Gora je u prvih pet meseci ove godine u Hong Kong izvezla robu vrednu 16 miliona evra.

Region

Izvor: B92

Sreda, 28.06.2017.

12:23

Komšije izvoze u svet, prvi put u top 3
Foto: Thinkstock

Time se azijski finansijski i trgovinski centar našao među tri najveća spoljnotrgovinska partnera Crne Gore, pišu Dnevne novine.

To je prvi put da je Crna Gora realizovala značajniji izvoz na tržište Hong Konga, a on se u celini odnosio na izvoz ruda, zgure (šljake) i pepela, pokazuju podaci Privredne komore dostavljeni Dnevnim novinama.

Zanimljivo je da se, osim u Hong Kong, crnogorska roba od početka godine izvozila i u tri afričke zemlje Egipat, Angolu i Južnu Afriku.

Roba u vrednosti od 790.400 evra izvezena je u Egipat do kraja aprila, a obuhvatala je drvo i drvne proizvode, vozila i njihove delove i mašine i mehaničke uređaje. Izvoz u Angolu i Južnu Afriku bio je znatno skromniji, svega 15.700, odnosno 12.800 evra.

Kada je reč o zemljama Evropske unije, crnogorski proizvodi najviše su se izvozili na tržište Mađarske, Slovenije, Poljske, Italije, Nemačke i Češke. Izvoz u Mađarsku iznosio je 10,4 miliona evra i skoro je u celini obuhvatao aluminijum i proizvode od aluminijuma (10,3 miliona).

Aluminijum se izvozio i na slovenačko tržište, kao i drvo i proizvodi od drveta, mineralna goriva, ulja i njihovi derivati, te bakar i proizvodi od bakra. Ukupan izvoz u Sloveniju vredeo je 5,6 miliona evra.

Izvoz u Poljsku u iznosu od 4,7 miliona u najvećem delu se odnosio na rude zgure i pepeo (4,2 miliona evra), eksplozive i pirotehničke proizvode i aluminijum i proizvode od aluminijuma.

U Italiju je tokom četiri meseca izvezeno 4,7 miliona evra, od čega najviše bakra i proizvoda od bakra, zatim gvožđa i čelika, drvo i proizvoda od drveta, aluminijuma i proizvoda od aluminijuma, mašina i mehaničkih uređaja i njihovih delova.

U strukturi crnogorskog izvoza najviše su zastupljene sirove materije sem goriva, tačnije mineralne rude i otpaci metala i pluta i drvo, u iznosu od 33,2 miliona evra. Tu su i proizvodi svrstani po materijalu – obojeni metali, gvožđe i čelik, čiji je izvoz vredio 23 miliona evra, potom mineralna goriva i maziva 19 miliona, od čega se 15,9 miliona evra odnosi na izvoz električne energije.

Značajnu stavku zauzimaju meso i mesne prerađevine, žitarice i žive životinje čiji ukupni izvoz iznosi 7,1 milion evra.

Uprkos osvajanju novih tržišta i rasta izvoza rude i struje, vrednost crnogorskog izvoza od 141,3 miliona evra zanemarljiva je u odnosu na uvoz koji je u prvih pet meseci ove godine bio 846 miliona evra. Pokrivenost uvoza izvozom i dalje je niska i iznosi 16,7 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

16 h

Podeli: