Region

Četvrtak, 28.09.2023.

13:27

I u BiH sniženja određenih proizvoda SPISAK

Vlada FBiH uvela je kontrolisane cene određenih vrsta proizvoda.

Izvor: Tanjug

I u BiH sniženja određenih proizvoda SPISAK
Ilustracija: Shutterstock/YP_Studio

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sednici u Mostaru na predlog Federalnog ministarstva trgovine donela novu odluku kojom kao meru neposredne kontrole cena na području Federacije propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cene) za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

Broj proizvoda je ovom odlukom povećan sa devet na ukupno 15, odnosno, kako je obrazloženo, uvršteno je još dodatnih šest prehrambenih proizvoda za koje je ocenjeno da su neophodni za podmirenje osnovnih potreba stanovništva.

Odluka stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH, a primenjivaće se do 31. decembra ove godine.

Među proizvodima su pšenično brašno tip 500, pet i 25 kilograma, hleb polubeli pšenični 100 posto od 400 i više grama, zatim jestivo suncokretovo ulje od litar, so od kilogram, šećer kristal beli od kilogram, makaroni 400 grama, pirinač dugo zrno 800 grama, kao i litar UHT kravlje mleko od 2,8 posto mlečne masti... Među proizvodima obuhvaćenim ovom odlukom su i biljni margarin 250 grama, sveža konzumna jaja M klase 30 komada, zatim sveže celo pile u kesi kilogram, sveža juneća rebra s kostima kilogram, te deterdžent za veš u prahu tri kilograma i deterdžent za suđe tečni litar...

U vladinom saopštenju je navedeno da je u dijalogu sa predstavnicima trgovaca zaključeno da će se na ovaj način pomoći građanima, posebno onim sa najnižim primanjima i niskom kupovnom moći, a trgovci će doslednom primenom odluke pokazati svoje opredeljenje da prihvataju deo tereta ekonomske realnosti i pokazati društvenu odgovornost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: