Region

Petak, 24.11.2023.

09:18

Džaba primedbe – komšije neće poslušati MMF

Severna Makedonija najavljuje kako električna energija u toj zemlji neće poskupeti ni nakon 1. januara uprkos zahtevima Međunarodnog monetarnog fonda.

Izvor: Poslovni dnevnik

Džaba primedbe – komšije neće poslušati MMF
Ilustracija: Shutterstock/Menna

Makedonci bi tako i dalje trebalo da plaćaju drugu najjeftiniju struju u Evropi - cena je niža samo u Srbiji, prenosi Poslovni dnevnik.

Cena električne energije neće poskupeti nakon 1. januara, rekao je u četvrtak ministar ekonomije Krešnik Bekteši, napominjući da će Regulatorna komisija za energetiku (ERC) intervenisati ako se utvrdi da obračuni nisu napravljeni kako treba.

“Struja neće poskupeti. Prema Zakonu o energetici, ERK (Regulatorna komisija za energetiku) je dužna da izvrši nadzor i utvrdi jesu li obračuni pravilno napravljeni. Poslednje izmene zakona rezultirale su uvođenjem univerzalnog snabdevača, čiji rok ističe i krenuli smo u proceduru odabira novog. Početkom 2024. godine imaćemo novog univerzalnog snabdevača i nadamo se nižim maržama. ERK ima pravo da interveniše u cenu ako utvrdi da kalkulacija nije napravljena kako treba", rekao je ministar Bekteši novinarima.

Dodao je da struja neće poskupeti, kako uopšteno, tako i po tarifnim blokovima.

"ERK i nadležne institucije trenutno sprovode analize u vezi s blokovima, jer želimo da zaštitimo ranjive grupe", rekao je Bekteši.

Predsednik Regulatorne komisije za energetiku (ERK) Marko Bislimoski izjavio je u sredu da će novu odluku o ceni električne energije za domaćinstva i male potrošače objaviti univerzalni snabdevač EVN Home, nakon što ERK prethodno proveri da li je cena ispravno izračunata.

"Novom odlukom Regulatorna komisija za energetiku u decembru će početi da primenjuje praksu EU prema kojoj je obaveza regulatora da definiše tarife za prenos i distribuciju, dok će konačnu cenu objaviti univerzalni snabdevač – EVN Home", rekao je Bislimoski za MIA.

Istakao je da će ERK proveriti da li je cena pravilno izračunata i jesu li potrebne korekcije. Međutim, dodao je, formula je jasna za sve energetskekompanije. Niti jedno regulaorno telo, kaže Bislimoski, ne određuje konačnu cenu.

Četiri bloka

Kako je u utorak izjavio, uprkos primedbama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) neće biti promena u rasponu od četiri bloka u tarifnom sistemu električne energije na uređenom tržištu.

"Neće se smanjivati blokovi i njihov domet. To nije rešenje. Blokovi daju rezultate. Uvedena reforma ima efekta i tu su uštede od 16 posto. Čak i to što je zima bila toplija igra ulogu, ali ipak ovaj postotak dostignut je štednjom stanovništva i činjenica je da je potrošnja smanjena”, rekao je Bislimoski u TV gostovanju.

Prema njegovim rečima, smanjenje državnih subvencija za električnu energiju je logičan korak s obzirom na stabilniju i predvidljiviju situaciju s cenama električne energije na berzi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: