Dužnici za PDV, ovo je velika vest

Po veoma povoljnim uslovima korisnici poslovnih prostora u vlasništvu Banjaluke moći će ubuduće da izmire dugovanja za neplaćeni porez na dodatnu vrednost.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 16.07.2017.

11:08

Dužnici za PDV, ovo je velika vest
Foto: Thinkstock

Grad bi trebalo da oslobodi milionskog balasta, ali i da olakša život brojnim nevladinim organizacijama i udruženjima kojima su ove kancelarije dodeljene na korišćenje.

Ove pogodnosti naći će se na dnevnom redu iduće sednice Skupštine grada, zakazane za 20. jul na inicijativu gradonačelnika Igora Radojičića.

Predlog obuhvata više desetina korisnika gradskih prostorija koji gradu, prema poslednjim podacima, po osnovu neplaćenog PDV-a duguju 1,15 miliona KM. Već duži niz godina brojni korisnici gradskih prostora, koji su im dodeljeni na besplatno korišćenje, suočavaju se s velikim računima za PDV, koji je grad, u njihovo ime, uredno uplaćivao Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

Prema dosadašnjim pravilima, korisnici tih prostora trebalo je gradu taj iznos naknadno da refundiraju, međutim, veliki broj njih nije to činio, što je, na kraju, dovelo do velikih dugovanja.

Svi korisnici besplatnih prostora sada potpisuju nove ugovore pod izmenjenim uslovima, nakon čega će im biti znatno smanjena izdvajanja za PDV.

Gradske vlasti nastoje da reše problem zaostalih obaveza, zbog čega je odlučeno da se svim korisnicima koji imaju dugovanja po ovom osnovu ponudi da nastali dug izmiruju na odloženo plaćanje, i to pod veoma povoljnim uslovima. Prema predlogu, sve te organizacije moći će da na rate da izmire dug za PDV koji se odnosi na period do 30. juna ove godine.

Posle usvajanja ovog predloga, Gradska uprava će raspisati javni poziv, kojim će dužnici biti pozvani da u roku od dva meseca zaključe ugovor o odgođenom plaćanju duga. Dug će moći biti izmirivan na period do pet godina, zatezne kamate će biti otpisane, a mesečna rata neće moći biti manja od 10 KM.

Aleksandar Pejaković, direktor Banjalučkog studentskog pozorišta, koje koristi ove prostorije, kazao je da oni redovno od prošle godine plaćaju PDV, ali im je drago zbog drugih organizacija koje će imati te olakšice. Jovan Radovanović iz Udruženja "Četiri plus" kaže da su i oni redovne platiše i ističe da je ovakav potez gradske administracije pohvalan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: