Dok svi štede, Slovenci se rasipaju: Osnivaju novu nacionalnu avio-kompaniju?

Slovenačka vlada opet razmatra odluku o uvođenju nacionalne avio-kompanije sa privatnim partnerima i za ovaj projekat je privremeno izdvojila 70 miliona evra.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.10.2020.

13:55

Dok svi štede, Slovenci se rasipaju: Osnivaju novu nacionalnu avio-kompaniju?
Foto: Depositphotos, atosan, 127747184

Plan je deo mera koje će biti preduzete kako bi se ublažile posledice pandemije kovida 19.

"Ovaj plan omogućava i subvencije i povratna sredstva, što znači da država može učestvovati u osnivanju nacionalnog prevoznika na razne načine, kao što su krediti i kapital", rečeno je iz slovenačkog ministarstva ekonomije.

Kako navodi dnevnik "Delo", rasprave o vlasničkoj strukturi potencijalnog prevoznika još traju.

Ministarstvo je istaklo da planovi koji se odnose na novu avio-kompaniju neće uticati na inicijativu da se stranim prevoznicima obezbedi subvencija od šest miliona evra kako bi održali letove do Ljubljane, prenosi Eks-Ju aviejšen.

Ministarstvo ekonomije reklo je da su različiti privatnici zainteresovani za saradnju sa državom u ovom poduhvatu, uključujući još neke kompanije, kao što je Kroacija erlajns.

"Odluka o partneru nije još donesena", rečeno je iz ministarstva.

Slovenački teretni operater Soliner prethodno je rekao da ima želju da sarađuje u uspostavljanju nove avio-kompanije, ukoliko država delimično uloži u nju. U to vreme, rekli su da će tražiti dogovor sa Lufthanzom - da nova nacionalna avio-kompanija preuzme njihove rute do Ljubljane, uključujući i onu iz Frankfurta i Minhena, liniju Svisa iz Ciriha, kao i onu koju Brisel erlajns ima do Ljubljane.

Dodatno, nova avio-kompanija, koja bi se zvala Er Slovenija, povezala bi Ljubljanu i sa Amsterdamom, Skopljem, Tiranom i Prištinom.

Krajem prošle godine, kada je bakrotirala kompanija Adrija ervejz, slovenačka državna kompanija za upravljanje bankarskom imovinom (BAMC) izradila je nacrt poslovnog plana za potencijalno osnivanje novog nacionalnog avio-prevoznika.

Prema ovom predlogu, prevoznik bi imao flotu od pet letelica i zaposlio oko 200 radnika. Prema računici BAMC-a, kompanija bi u prvoj godini poslovanja imala gubitak od 20 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

6 h

Podeli: