Biz - B92.net

Crnogorski gigant se gasi posle 50 godina rada: Otkazi za 500 radnika

Podgorica -- Direktor Uniproma, vlasnika Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), Veselin Pejović najavio je danas gašenje KAP-a i da će bez posla ostati preko 500 radnika.

Izvor: CDM
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/photonewman
Ilustracija: Depositphotos/photonewman

Pejović je rekao da će fazno gašenje početi 15. decembra, te da je to konačna odluka i da više pregovora nema.

"Nakon 50 godina rada KAP-a, a osma godina od kako njime upravlja Uniprom, baš u trenutku kada je cena aluminijuma veoma povoljna na berzi, nažalost danas moram saopštiti da su sve učinili da danas najavimo da se Kombinat Aluminijuma zatvara", rekao je Pejović.

Ovo je prvi put, rekao je, da se problemi i teškoće dele sa javnošću.

"Dobru volju da prevaziđemo haos predstavnici EPCG pokazali su juče kada su ponudili višu cenu 127 evra po megavat-satu. Sve vreme manipulišu informacijama, da će ukoliko zadrže normalnu cenu biti u minusu 80-100 miliona evra. Mi protiv građana nećemo nikada raditi. S obzirom na to da će gašenjem KAP-a imati 100 miliona viška, verujem da će ovaj profit podeliti sa građanima tako što će od januara smanjiti cenu struje 50 odsto. Građanima ponavljam, nikada nismo niti ćemo sticati profit preko vaših leđa”, kazao je Pejović.

Istakao je zabrinutost zbog otpuštanja preko 500 radnika i prekida saradnje sa više od 200 domaćih kompanija, prenosi portal CDM.

"Predstavnici države, određeni ministri, čelnici javnih preduzeća i službi pokrenuli su hajku protiv Uniproma. I to putem konkretnih postupaka kao što su pokušaji da mu se umanji imovina naplatom obaveza koje su nastale za vreme bivših operatera, pogrdnim kvalifikacijama i neistinama i potpunim odsustvom zainteresovanosti za jednog od najvećih crnogorskih izvoznika. U ozbiljnoj državi, bili bi tu da zaštite, podrže i pomognu”, rekao je Pejović.

Uniprom je, saopštio je Pejović, samo prema budžetu Crne Gore i državnim kompanijama u periodu od 2014. pa do 30.11.2021. godine platio 456.054.404 evra.

Kompanija Uniprom, koja je vlasnik KAP-a, najavila je ranije da će obustaviti proizvodnju zbog visokih cena struje i otpustiti 500 radnika.

Prema ugovoru sa Elektroprivredom (EPCG) oni su do sada plaćali 45 evra po megavat-satu (MWh), a sada im nude da ta cina bude oko 120 evra zbog rasta cena električne energije na evropskim berzama.

Sa druge strane, iz EPCG kažu da bi dalja primena postojećih cena koje važe za Uniprom dovela EPCG u gubitak od preko 60 miliona evra u 2022. godini, što bi se, kako kažu, odrazilo na teret građana Crne Gore i visinu cene struje koju plaćaju.

"EPCG stalno manipuliše. Kažu da će ako struju bude isporučivala KAP-u biti u minutu 80-100 miliona. Poručujem im sad – nema više KAP-a. Ostvariće 100 miliona gubitka. Da ja stičem na teret građana profit, ne. Ja se odričem svega. Neću da dozvolim da građanin kaže – mi smo trpeli zbog tebe. Kod mene je prioritet građanin”, ponovio je Pejović.

Ni jedna Vlada, ističe on, nije ni jedan jedini evro pomogla Uniprom kompaniju.

Ističe da megavat kod Elektroprivrede košta plafon 28 evra, a oni su je plaćali najskuplje u svetu – 45 evra.

"Sve smo uredno plaćali što se tiče EPCG”, dodao je.

Rekao je da će se sva prava radnika ispoštovati.

"U Unipromu je zaposleno 150, a u drugoj firmi koja radi kod nas oko 380 ljudi", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.