Teška prevara: Hrvati mislili da kupuju teletinu, a u stvari...

U Hrvatsku je ušlo konjsko meso s deklaracijom - teletine.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.07.2021.

09:19

Teška prevara: Hrvati mislili da kupuju teletinu, a u stvari...
Ilustracija: Depositphotos, SimpleFoto

O tome je izvestio Evropol, koji je pola godine radio na istrazi trgovine lažnim prehrambenim proizvodima. No, hrvatske institucije o tome ništa ne znaju.

"Mi redovno menjamo evropske zakone, poboljšavamo ih i pooštravamo ih kako bismo sprečili krivotvorenje hrane, no, nažalost, uvek ima onih maštovitih pojedinaca koji se snađu. Nađu neke rupe u zakonu", objašnjava evrozastupnica Biljana Borzan, prenosi hrvatski Dnevnik.

U akciji nazvanoj Opson X, koja se od decembra 2020. pa sve do kraja juna ove godine sprovodila u Hrvatskoj i još 72 zemlje sveta, zaplenjeno je gotovo 16.000 tona robe. Nezdrave, pokvarene ili ilegalno prerađivane hrane i pića.

I dalje ne možemo da dokažemo da ne dobijamo istu robu kao Nemci

Osim mesa, u Hrvatskoj je najviše lažnjaka pronađeno među alkoholnim pićima - prednjače vino i votka. Vrednost ilegalne hrane i pića zaplenjenih u toj akciji je 54 miliona evra, a izdato je više od 600 globalnih naloga za hapšenje.

Evroparlamentarka Biljana Borzan u svom se radu susrela i s drugim vrstama krivotvorenja hrane.

"Krivotvorenja hrane vrlo se često događaju kada se govori o hrani koja je označena bio, organski, eko i slično, koju najčešće uzimaju oni ljudi koji to moraju zbog zdravstvenih razloga. Tim je ta nesreća veća", govori Biljana Borzan.

Carinska uprava sudelovala je u akciji. Ona se sprovodila pojačanim nadzorom i kontrolom nad privatnim vozilima, kombijima, teretnim vozilima i autobusima, kao i sprovođenjem pojačanog nadzora osoba i vozila koja prelaze preko državne granice.

Tvrde da nisu utvrđene nepravilnosti.

Saveti potrošačima: Kako da prepoznate koje je meso pokvareno?

"Mi smo zakone pooštrili i kazne su sada toliko visoke da bi trebale odvratiti svakoga ko pokuša varati s hranom. Pooštrili smo inspekcijski nadzor kako bismo varanje s hranom sveli na što manju meru", objasnila je Biljama Borzan.

Osim Carinske uprave, o neispravnoj robi pojma nisu imali Veterinarska inspekcija, Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za hranu i Državni inspektorat. Koliko je konjetine završilo na hrvatskim policama pod deklarisanjem kao teletine, navedeni medij nije dobio odgovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: