Region

Četvrtak, 27.05.2021.

15:34

Hoće li Crna Gora preživeti "kinesku dužničku diplomatiju"?

Kina je spremna da razgovara s Crnom Gorom o produženju počeka na otplatu kredita od 809 miliona evra, objavio je kabinet crnogorskog predsednika.

Izvor: Indikator.ba

Hoće li Crna Gora preživeti
Ilustracija: Natanael Ginting/Shutterstock

Kredit joj je dala kineska banka dala za izgradnju autoputa.

Kineski i crnogorski predsednik Si Đinping i Milo Đukanović telefonski su razgovarali povodom 15. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između dveju zemalja, prenosi Indikator.

Tema razgovora bio je i kredit koji je Crna Gora 2014. dobila od kineske Exim banke za izgradnju prve od tri deonice autoputa koja vodi od obalnog grada Bara do granice sa Srbijom, uz godišnju kamatu od 2 posto i šestogodišnji poček koji ističe ove godine. Prva rata od 33 miliona evra stiže na otplatu u julu.

Kina bi Crnogorcima mogla da zauzme luku Bar, deo teritorije, možda čak i železnicu

Prvu deonicu autoputa gradi kineska kompanija CRBC (China Road and Bridge Corporation), koja je radove trebalo da završi 2019, ali je rok produžen do novembra 2021.

Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović je krajem aprila u Evropskom parlamentu zatražio od EU-a pomoć u isplati kredita, čime bi, kako je kazao, pomogla da se smanji uticaj Kine u zemlji.

Dužni Kinezima: Crna Gora moli EU za pomoć, dobili hladan tuš

Evropska komisija je, međutim, sredinom aprila jasno poručila da "EU ne vraća dugove trećih strana".

Đukanovićev kabinet je saopštio da je Si Đinping rekao da kineske vlasti pridaju veliki značaj realizaciji projekta prvog crnogorskog autoputa i spremne su razgovarati da se poček na otplatu kredita produži do kraja 2022.

"Izgradnja autoputa je ne samo projekat veka za Crnu Goru, već pilot projekat inicijative 'Pojas i put' i mehanizma saradnje Kine i zemalja srednje i istočne Evrope 17+1“, rekao je prema saopštenju Si Đinping. Crna Gora sudeluje u toj inicijativi od osnovanja.

Crna Gora postaje prva evropska žrtva "kineske dužničke diplomatije"

Đukanović je kineskom predsedniku rekao da je autoput "najvredniji infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore" i da se izgradnja prve deonice očekuje do kraja novembra.

Kina drži približno jednu četvrtinu ukupnog duga Crne Gore, koji je prošle godine prešao 100 posto BDP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

10 h

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

5 h

Podeli: