Burno u Hrvatskoj: Zbog novih mera ugostitelji najavljuju protest, u toku sastanak Vlade

Nakon što je premijer Andrej Plenković juče predstavio nove mere protiv koronavirusa, od 9 sati u Vladi je u toku sastanak.

Region

Izvor: B92

Petak, 27.11.2020.

10:00

Burno u Hrvatskoj: Zbog novih mera ugostitelji najavljuju protest, u toku sastanak Vlade
Foto: Depositphotos, Bumble-Dee

Pomenute mere propisuju da se od ponoći zabranjuje rad kafićima i restoranima, kao i teretanama

Predsednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica izjavio je uoči sastanka kako je važno da se danas postigne dogovor, piše hrvatski portal Indeks (Index).

"Danas moramo sve dogovoriti. Ne sme biti drugog kruga pregovora, to je ključna činjenica", izjavio je Letica.

Kazao je i kako ne smeju odustati od svojih zahteva, jer to je jedino što im preostaje za njihov rad i poslovanje. "Sve što tražimo je realno, svi zahtevi su realni i na tome treba insistirati", rekao je.

Na opasku kako vlada šalje poruku da (ugostitelji) moraju biti svesni stanja u budžetu, odgovorio je kako su ugostitelji toga svesni.

"Zato smo ponudili taj model gde mi njih praktično kreditiramo, ne tražimo novac odmah nego kroz period od tri godine", rekao je.

"Ako ništa drugo ne preostaje, protest je ono što će se dogoditi"

Nove mere izazvale su burne reakcije preduzetnika, a predsednik udruženja Glas poduzetnika Hrvoje Bujas kaže da su u privatnom sektoru spremni i na štrajkove.

"Uvek postoji plan B. Ako sutra zaista ne nađemo zajednički jezik, UGP kao krovna asocijacija poduzetnika, ali i jednog dela privatnih preduzetnika, sa svojih više od 13.000 članova, uključujući i dodatne partnere poput vozača kamiona, vozača autobusa, naših frizera, kozmetičkih salona, fitness-centara, trgovina na malo, mi smo zaista spremni i voljni izaći i napraviti blokadu i prosvede koji moraju pokazati da privatni sektor nije i ne čine ga građani drugog reda. Mi smo jednakopravni, jednako važni kao i svi drugi građani", rekao je Bujas sinoć za Novu TV.

Na pitanje znači li to i blokadu saobraćajnica, Bujas je rekao: "Ako ništa drugo ne preostaje, protest je ono što će se dogoditi."

Bujas kaže da je u ovom trenutku upitno 100 hiljada radnih mesta, a ako se ovakve mere produže, i više od toga.

"Tražimo da prodišemo, ništa više"

"Ako se nastavi dalje, možemo govoriti o još većim problemima. Rešenje nije jednostavno. Mi nismo Bangladeš ili Tunguzija, mi smo članica EU, mi imamo pristup određenim sredstvima, fondovima iz EU, pa dajte prebacite ta sredstva ne u nekakav bujajući javni segment društva već u ovaj privatni segment koji se sada nalazi na kolenima, koji ne želi biti opet bačen na kolena i biti jedini koji plaća ceh. Sredstva se moraju implementirati, mere moraju biti adekvatnije, one sad to nisu. Mere za očuvanje radnih mesta to nisu, treba da budu daleko, daleko adekvatnije", rekao je Bujas pa dodao da se preduzetnici pitaju kako će preživeti ne samo do 21. decembra, do kada je najavljeno trajanje novih mera, nego i nakon toga.

"To se i mi pitamo, ali lako je za 21. decembar, šta je s 21. januarom, 21. martom, šta je s 1. aprilom, mi ne znamo do kada će ovo sve skupa trajati, niko ne zna do kada će trajati. Nadamo se, pokušavamo biti optimisti i kazati da će to trajati do iduće sezone, do 5. ili 6. meseca. Dajte nam šansu da prodišemo do tada. Smanjite, dovraga, te namete, smanjite PDV, napravite ključne reforme, neka profunkcioniše pravosuđe, smanjite birokratiju, digitalizujte sistem, pojednostavite stvari, dajte da prodišemo. Tražimo da prodišemo, ništa više", zaključio je Bujas.
Foto: Deposithphotos, wrangel
Dva modela pomoći

Ugostitelji okupljeni kroz Udruženje Glas preduzetnika, Nacionalno udruženje ugostitelja, Udruženje ugostitelja Zagreb, Udruženje ugostiteljskih delatnosti HGK te Hrvatsko udruženje poslodavaca predložili su vladi dva modela pomoći.

U prvom modelu traže smanjenje PDV-a na 5 posto na razdoblje od tri godine te dugoročno na 13 posto za sve ugostitelje, zatim nastavak potpora za očuvanje radnih mesta do aprila 2021. godine - 500 evra uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa do 1. maja 2021, kao i obeštećenje od deset evra po kvadratnom metru prostora za trošak najma. Uz to, u prvom modelu očekuju "kovid kreditiranje" uz državne potpore kako bi se osigurala likvidnost.

U drugom modelu traže osiguranje prihoda i samim preduzetnicima, ne samo za radnike i njihove plate - 50 posto od istog razdoblja prošle godine kao direktna dotacija iz koje se isplaćuju i radnici uz otpis doprinosa. Očekuju, dalje, oslobađanje od svih fiksnih obaveza tokom lokdauna na svim nivoima vlasti (najamnine, komunalne naknade, komunalne usluge - odvoz smeća, vodne naknade, spomenička renta...), insistiraju na smanjenju PDV-a te traže oslobođenje od parafiskalnih nameta.

Aladrović: Svaka mera imaće ekonomsku protivmeru

Ministar rada, prenzionog sistema, porodice i socijalne politike Josip Aladrović kazao je u sredu da će svaka nova epidemiološka mera imati i ekonomsku protivmeru, a svojevrsno obeštećenje privredi predstaviće se uskoro.

"Do sada smo pokazali da se znamo kompenzacionim ekonomskim merama nositi s pandemijom", poručio je ministar Aladrović u izjavi medijima najavivši da će s novim epidemiološkim merama, koje će se doneti zbog pogoršane epidemiološke situacije, vlada predstaviti i ekonomske protivmere.

Istaknuo je da je vlada svesna "neizvesnosti" kod ekonomskih subjekata, posebno onih u uslužnom sektoru zbog pogoršane epidemiološke situacije i najave novih mera. Poručio je da će vlada pomoći svim subjektima koji se nađu u nepovoljnoj situaciji i najavio je da će se nove ekonomske protivmere objaviti ovih dana, nakon finalizovanja novih epidemioloških mera.

"Svaka epidemiološka mera imaće i ekonomsku protivmeru, tako postupamo od prvog dana ove epidemije", utvrdio je ministar Aladrović.

Upitan je li vlada spremna vlasnicima noćnih klubova isplatiti traženo obeštećenje zbog zatvaranja tih objekata, Aladrović je kazao da ekonomija ne može izdržati njihove zahteve "koji idu u kontekstu određenog procenta prihoda prošle godine".

"Zavisi kako gledate obeštećenje, i dosadašnje mere se mogu smatrati obeštećenjem, one i jesu bile obeštećenje", kazao je.

Aladrović je ponovio da je vlada kroz ekonomske protivmere dosad uložila oko milijardu evra u ekonomiju uz niz drugih ekonomskih mera te da se tu radi o obeštećenju onih koji zbog objektivnih razloga nisu mogli raditi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: