"Imamo tri moguća scenarija kako će nas pandemija oštetiti"

Kroacija erlajns zatražila je finansijsku pomoć od hrvatske vlade kako bi ublažila efekte pandemije koronavirusa.

Region

Izvor: B92

Sreda, 26.08.2020.

09:39

Foto: EPA, Antonio Bat

"Kako bi osigurala likvidnost i održivost, kompaniji su hitno potrebni dodatni finansijski izvori koji bi pokrili štetu izazvanu kovidom 19, u formi subvencija ili donacija od vlasnika - Republike Hrvatske", rečeno je iz ove avio-kompanije.

Dodali su da je finansijska injekcija deo intenzivnih pregovora sa državom.

Kompanija takođe očekuje da dobije garancije od države kako bi mogla da uzme dugoročne pozajmice.

Kroacija erlajns registrovala je neto gubitak od 21,3 miliona evra tokom prve polovine ove godine, dok je prošle godine za isti period imala gubitak od 12,1 milion evra.

Avio-prevoznik očekuje da se broj putnika smanji za 60 odsto u ovoj godini, poredeći ga sa prošlogodišnjim rekordom od 2,179 miliona putnika. Rezultat ovoga moglo bi da bude to da putnika ima manje od milion, što bi bio prvi put da se nešto tako desi od 1999. godine.

Kroacija erlajns izradila je tri različita scenarija kako trenutna pandemija može uticati na njeno poslovanje, prenosi portal Ex-Yu Aviation.

"Prve projekcije pripremljene za naš krizni plan predviđaju gubitak od trideset miliona evra do 31. decembra 2020. Uz ovaj rezultat imali bismo marginalnu likvidnost. Zbog toga bi nam za zadržavanje održivog poslovanja bila potrebna dodatna sredstva putem zajmova i državnih garancija. Drugom projekcijom novčanog toka, zasnovanom na nivou prihoda od 52% u odnosu na prošlu godinu, obustavi nekih sezonskih ruta i nižem prosečnom faktoru opterećenja kabine, predviđamo gubitak od četrdeset miliona evra. U slučaju da se kriza zategne i nivo prihoda dostigne 37% prošle godine, a ponovna otvaranja granica kasne, što će rezultirati manjom potražnjom na početku 2021. i rasporedom svedenim na znatno manje ruta, mogli bismo imati manjak od 73 milion evra", napomenula je kompanija.

Hrvatsko ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ponovilo je da će pomoći nacionalnom prevozniku sa pandemijom koronavirusa, a rešenje se očekuje da bude predstavljeno javnosti sledećeg mjeseca ili u oktobru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rublja suspendovana

Predsednik Italijansko-ruske trgovinske komore (IRTP) Ferdinando Pelaco saopštio je da se obustavlja sistem koji je omogućavao ruskim kompanijama da kupuju robe iz Italije za rublje.

15:33

29.4.2024.

1 d

Svet

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrednog više milijardi dolara za kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa.

22:24

29.4.2024.

1 d

Podeli: