"Aerodromima bi trebalo da upravlja država"

Ključnim resursima za ekonomiju treba da upravlja država, a Aerodromi Crne Gore su takav primer, saopštio je izvršni direktor tog preduzeća Danilo Orlandić.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.01.2020.

13:40

Foto: Depositphotos, happyalex

“Ovo ne navodim samo zato što verujem u ideje socijaldemokratije, već i zato što mi ekonomski pokazatelji daju pravo za to. Aerodromi su visokoprofitni i na kreditnom tržištu bi bili veoma pouzdan partner", rekao je Orlandić u intervjuu za Dan.

S druge strane, vlada je stoprocentni vlasnik ovog preduzeća i mi ćemo poštovati odluku koju donese u koncesionom postupku koji je započet", dodaje on.

Na pitanje da li bi država trebalo da ulaže novac u Aerodrome, kao što to radi sa Montenegro erlajnsom (MA) i da li bi i u tom slučaju bilo potrebe za koncesionarom, Orlandić je odgovorio da su Aerodromi visokoprofitabilno preduzeće koje iz svojih i kreditnih sredstava može da razvija aerodrome i potrebnu infrastrukturu.

"Nacionalne avio-kompanije su u drugačijoj poziciji i retko možete naći avio-kompanije koje nisu na neki način finansijski podržane. Ta podrška dolazi od država, gradova, pokrajina. Crna Gora treba da se pomiri sa činjenicom da je nacionalni avio-prevoznik izuzetno bitan za razvoj zemlje i da će mu uvek trebati podrška", poručio je Orlandić.

Govoreći o odnosu Aerodroma i MA, Orlandić je kazao da je vlada nedavno predložila leks specijalis za MA, a Skupština ga usvojila što je, kako smatra, bila jedina ispravna odluka u ovom trenutku, prenosi RTCG.

"Sa MA imamo korektnu saradnju, a u prethodnom periodu smo imali veliko razumevanje za nacionalnog avio-prevoznika i zaista smo se trudili da im što više izađemo u susret kako bi im olakšali ionako tešku situaciju u kojoj su bili. Potraživanja prema MA su 32 miliona evra i ona će se ubrzo izmiriti", rekao je Orlandić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

6 h

Podeli: