Region

Sreda, 06.11.2019.

10:00

Najjeftinija struja za industrijske potrošače u regionu je u Crnoj Gori

Najnižu cenu električne energije industrijski potrošači u regionu prošle godine su plaćali u Crnoj Gori i ona je iznosila 5,36 centi po kilovatsatu.

Izvor: Tanjug

Najjeftinija struja za industrijske potrošače u regionu je u Crnoj Gori
Foto: Depositphotos, Carloscastilla

Najviša industrijska cena u regionu, od 7,59 centi, zabeležena je u Severnoj Makedoniji, navodi se u Godišnjem izveštaju Agencije za saradnju energetskih regulatora ACER

Prema pisanju Dnevnih novina, izveštaj o rezultatima praćenja internih tržišta električne energije i prirodnog gasa u prošloj godini, odnosi se na članice Evropske unije, a u određenom delu i za ugovorne strane Energetske zajednice EZ među kojima je i Crna Gora, prenosi CdM.

"Najveći rast na nivou godine, od 17 odsto, primećen je u Severnoj Makedoniji, gde je električna energija poskupela sa 6,46 centi u 2017. godini na 7,59 centi u prošloj", konstatovano je u izveštaju i dodaje da je na taj način Severna Makedonija pretekla Srbiju, lidera iz 2017. godine.

"Trend rasta cene električne energije za domaćinstva u ugovornim stranama EZ nastavljen je i u 2018. godini, dok je nakon višegodišnjeg smanjenja, cena za industriju počela da se povećava", navodi se u izveštaju.

Kako se navodi u podacima za 2017. godinu, cena struje za industrijske potrošače je u većini ugovornih članica EZ smanjivana od 2013. do 2017. godine 19 odsto, sa 6,5 centi po kilovatsatu na 5,2 centa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

17 h

Podeli: