Adrija propada nakon gotovo 60 godina rada: Tržište preuzimaju Hrvati?

Slovenačka nacionalna avio-kompanija Adrija ervejz obustavila je juče gotovo sve svoje letove zbog nedostatka novca potrebnog za nastavak poslovanja.

Region

Izvor: B92

Sreda, 25.09.2019.

16:49

Adrija propada nakon gotovo 60 godina rada: Tržište preuzimaju Hrvati?
Foto: Epa, Antonio Bat

Iz kompanije kažu da su ove mere privremene, ali kompanije sa kojima je Adrija imala ugovore o najmu aviona već su počele da ih otkazuju. Čak je i slovenačka vlada odbila zahtev Adrije da joj pomogne sa četiri miliona evra.

"Za rad vazdušnog saobraćaja važe strogi propisi evropske regulative, a država može sufinansirati letove samo u slučaju da tržište ne funkcioniše", navelo je Ministarstvo infrastrukture. Slovenački premijer Marjan Šarec rekao je da je Adrija 2016. godine prodata lošem vlasniku i da je reč o privatnoj kompaniji, pa vlada nema mogućnost da joj pomogne, posebno zato što bi to bilo bacanje novca s obzirom na njenu situaciju, piše Index.

Nemci kupili Adriju 2016.

Naime, Adrija je od 2016. u vlasništvu nemačkog fonda 4K, koji ju je preuzeo za 100.000 evra. U međuvremenu je kompanija svom vlasniku prodala brend Adrija ervejz za osam miliona evra. Iako su novi vlasnici imali velike planove i bili optimistični u pogledu budućnosti kompanije, ipak je sve krenulo po zlu.

Adrija je lani prevezla 1,23 miliona putnika, što je 1,5 odsto više u odnosu na godinu pre, ali ove godine je zabeležen pad broja putnika, i to od 6,7 odsto u prvoj polovini godine zbog otkazivanja brojnih letova. Do propasti Adrija ervejza, avio-kompanije koja je osnovana pre 58 godina, došlo je, prema mišljenju stručnjaka Alena Šćurica, zbog diletantskih poteza novih vlasnika, avio-kompanije koja nema iskustva u avio-industriji.

"Oni su svaštarili. Imali su redovne linije, čartere, ali prioritet im je bio lizing aviona. Uzeli su za održavanje skupe avione Saab, otkazivali brojne letove i uzimali zatim u skupi najam avione drugih kompanija", objašnjava Šćuric.

Hrvatska kupuje Adriju

4K je ranije iskazao interes i za preuzimanje Kroacija erlajnsa, a Šćuric kaže da je taj fond imao plan da preuzme i crnogorski Montenegro erlajns i od te tri kompanije stvori jednu veliku regionalnu avio-kompaniju koju bi zatim preprodao. Šćuric smatra da je hrvatska nacionalna avio-kompanija u mnogo boljoj situaciji nego Adrija, jer u vlasništvu ima imovinu poput tehnike, motora i aviona, što Adrija nema. Ako dođe do konačnog sloma Adrije, to bi, smatra Šćuric, mogla iskoristiti Kroacija erlajns i preuzeti njeno celokupno tržište. Iz Kroacija erlajnsa su na pitanje o mogućim planovima za preuzimanje linija Adrija ervejza u slučaju crnog scenarija, odgovorili da ne mogu da komentarišu i da je to u nadležnosti većinskog vlasnika kompanije, a to je upravo država Hrvatska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: