Ova žena hranila je NATO vojnike: Rigorozna pravila, nikad nismo znali kad će ući inspekcija

Ema Badžak, vlasnica Restorana MM u Mostaru i vlasnica i direktorka firme MM D.O.O u Mostaru, jedna je od najuspešnijih preduzetnica u regionu.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 18.07.2019.

09:47

Ova žena hranila je NATO vojnike: Rigorozna pravila, nikad nismo znali kad će ući  inspekcija
FOTO: EPA, JALIL REZAYEE

Ona se 30 i više godina bavi ugostiteljstvom i turizmom.

Njen prvi posao bio je u računovodstvu nekadašnjeg giganta SOKO u Mostaru, gde je ostala punih osam godina, a onda je, priča, shvatila da više ne može da sedi za stolom po ceo dan, dala je otkaz i odlučila da se oproba u preduzetničkim vodama.

"Mnogi su se čudili mom potezu i tada kao i danas vredi mišljenje da ne treba napuštati zonu konfora. Znala sam da mogu mnogo više i bolje da napravim u svetu biznisa gde svojoj mašti i kreativnosti možeš da daš na volju", priča ova uspešna žena za manager.ba.

Porodica Badžak se dugo godina bavila uzgojem vinove loze, proizvodnjom vina i rakije , ugostiteljstvom... tako da su ona i njen suprug nastavili taj biznis.

Do početka 1990.-e godine imali su svoj restoran ADA na Buni i jos dva manja ugostiteljska objekta.

"U periodu do 2000. godine radili smo velike poslove - keteringe i događaje za državne strukture. U istom tom periodu imali smo još par svojih restorana u Mostaru", navodi.

Jedan od najzanimljivijih delova iz njenog bogatog preduzetničkog života je otvaranje restorana u NATO bazi u Mostaru gde su hranili vojnike.

"Na raspisani tender za otvaranje restorana prijavilo se 18 firmi. Bilo je tu mnogo zvučnih imena potencijalnih kandidata, svi sa istom željom. Procedura prijave i odabira najboljeg trajala je mesecima. Trebalo je ispoštovati sve oštre kriterije NATO baze", priča ona.

Od 18 kandidata, oni su bili ti kojima je pripala čast da sa francuskim generalom potpišu ugovor.

"Pravila su bila rigorozna i za nas i sve zaposlene i trebala su se ispoštovati do kraja. U poslovanju je bila dozvoljena jedna greška, drugi put opomena, treći put napuštate bazu bez obzira na sve uloženo. Nikad nismo znali kad će doći njihove kontrole, sanitarne inspekcije", priča Ema Badžak.

Uvek je sve moralo da bude po propisanim standardima.

Na primer, svaki artikal odložen u komoru morao je na sebi da ima datum kad je odložen i do kada je rok trajanja.

Svi zaposleni su imali svoje kabine za presvlačenje, tuš kabine.

"Tada su u bazi bili vojnici iz Francuske, Italije, Nemačke, Marokanci, tako da smo imali na jelovniku, osim naše, zastupljene i njihove kuhinje. Bili smo jedini civilni restoran LA MECHTA u NATO bazi od njenog otvaranja do zadnjeg dana kada su snage SFORA napustile Mostar. Za sve nas je to bilo veliko iskustvo", kaže ona i dodaje da je posebno srećna sto su dokazali i sebi i drugima da mogu i znaju da ispoštuju pravila i standarde, sve propise i zadatke koji su bili pred nama svih osam godina provedenih u NATO bazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: