Još jedan udar na džep: I cene goriva drastično skaču

Nakon najavljenog drastičnog povećanja cena cigareta i gaziranih pića, u Crnoj Gori će od ponoći skočiti i cene dizela i to za sedam evro-centi.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.05.2018.

14:36

Još jedan udar na džep: I cene goriva drastično skaču
Foto: Thinkstock

Tako će litar dizela koštati 1,30 evra. BMB 98 će poskupiti tri centa, i koštaće 1,44 evra. BMB 98 će od ponoći biti skuplji četiri centa i koštaće 1,41 evro. Lož ulje će se prodavati za 1.26 evra, uz poskupljenje od šest centi.

Kako su saopštili iz Ministarstva ekonomije, promenu cena naftnih derivata u Crnoj Gori uzrokovao je isključivo rast vrednosti naftnih derivata na svetskoj berzi, kao i jačanje dolara u odnosu na evro. To kao posledicu ima izuzetnu nestabilnost međunarodnog tržišta naftnih derivata, što dominantno utiče na promenu cena goriva u Crnoj Gori i čitavom regionu.

Uporedni podaci iz prethodnih godina pokazuju da su u poslednjih 10 godina najveće cene naftnih derivata u Crnoj Gori bile 2012, kada je BMB 98 koštao 1,54 evra, BMB 95 1,50 evra, a eurodizel 1,38 evra, prenosi CDM.

Ovakva vest dolazi nakon povećanja poreza na dodatu vrednost i akciza, sa čime je počela 2018. godine, Vlada Crne Gore ne planira da se zaustavi.

U narednoj godini će nastaviti sa povećanjem akciza, a prioritetni cilj Vlade je konsolidacija javnih finansija koja je preduslov finansijske stabilnosti države i dugoročnog ekonomskog rasta.

Zbog povećanja akciza na cigarete, gaziranu vodu sa dodatkom šećera, drastično su porasle cene cigareta, kao i gaziranih pića. S obzirom na to da će i u narednoj godini akcize rasti, građane Crne Gore očekuje novi skok cena ovih proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: