BiH medij: Kod Erdogana dogovoreno - biće obe trase BG-Sarajevo

Bosanski portal Klix.ba piše da je na sastanku u ponedeljak u Turskoj doneta odluka da se grade dve trase na relaciji Beograd-Sarajevo.

Region

Izvor: B92

Utorak, 30.01.2018.

08:27

BiH medij: Kod Erdogana dogovoreno - biće obe trase BG-Sarajevo
Foto: Thinkstock

Kako navodi portal, na sastanku predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem dogovorena gradnja obe ponuđene trase u kombinaciji auto-put na relaciji Sarajevo-Beograd.

Kako navodi Klix.ba, ključna tema sastanka bili su infrastrukturni projekti u BiH i Srbiji u kojima učestvuje i Turska, a glavna tema je izgradnja brzog puta Sarajevo-Beograd, o čemu ideja postoji već godinu dana te se u međuvremenu razgovaralo o potencijalnim trasama.

Srbija je poručila još ranije da će pristati na bilo koju trasu i da je na BiH da se opredeli, navodi bosanski portal, koji tvrdi da su u BiH izdvojene dve trase, od kojih je prva ona koja bi Sarajevo i Beograd spojila preko Tuzle i Bijeljine, što podržava Federacija BiH, ali i deo stranaka iz Republike Srpske.

Drugu trasu - onu koja bi glavne gradove BiH i Srbije spajala preko Višegrada, odnosno istočne Bosne i nastavila se preko Vardišta na srpski autoput, podržava vlast u Republici Srpskoj, navodi se u tekstu.

Na istanbulskom sastanku je, pišu bosanski mediji, prihvaćen predlog da se grade obe te trase - i ona preko Tuzle i ona preko Višegrada, kojima bi se faktički zatvorio krug.

Mediji naglašavaju da će taj projekat u potpunosti finansirati Turska, čije će firme graditi brz put, ali će angažovati domaću radnu snagu.

Pritom će se, kako objašnjavaju, koristiti takozvani BOT model, po principu izgradi-poseduj-koristi-predaj, što bi u praksi značilo da će Turska u potpunosti snositi troškove izgradnje puta, jedan određeni period naplaćivati korišćenje, kao oblik koncesije, i zatim to predati BiH i Srbiji.

Ono što je potrebno da bi sve to postalo operativno jeste da nadležni organi u BiH prihvate taj predlog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: