Hrvati nadmašili komšije: SAD div izabrao njih

Američka kompanija IBM otvoriće svoj novi centar za tehničku podršku u Hrvatskoj, iako su u igri bile još Slovenija i Slovačka, pišu slovenački mediji.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 08.05.2016.

12:34

Hrvati nadmašili komšije: SAD div izabrao njih
Foto: Thinkstock

Navode da je hrvatska vlada investitoru ponudila bolje uslove za ulaganje, dok je slovenačka strana u pregovorima tvrdila da svim stranim investitorima nudi iste uslove.

Prve kontakte o privlačenju investicije američkog tehnološkog diva slovenačka je vlada s IBM-om ostvarila u oktobru prošle godine, krajem prošle godine s menadžerima IBM-a o tome je u Njujorku prilikom svoje američke turneje razgovarao i premijer Miro Cerar, ali u pregovorima Slovenija nije pristala na velike poreske olakšice koje je investitor zahtevao, pišu ljubljansko "Delo" i mariborski list "Večer".

Prema navodima slovenačkih medija, kao potencijalno najzanimljivija lokacija u Sloveniji IBM-u se nudio Maribor, a računalo se na otvaranje više stotina novih visokokvalifanih radnih mesta za stručnjake i osobe koje dobro vladaju stranim jezicima, u prvom redu nemačkim i engleskim.

Kako navode slovenački mediji, IBM-ov centar za tehničku podršku je projekt koji zapravo znači koncentraciju i prenos takvih usluga iz Nemačke, Italije i drugih zapadnih država prema evropskom istoku, gde postoji kvalificirani kadar, ali je cena rada manja, a u pregovorima je glavni element bio dobijanje poreskih i drugih olakšica.

"Kad je reč o privlačenju stranih investicija, Slovenija je u konkurenciji s Austrijom, Češkom, Slovačkom, Mađarskom, Hrvatskom i Srbijom", kazao je komentarišući vest da je IBM odustao od Slovenije Branko Žibret iz konsultantske kompanije AT Kearney.

On je dodao da Slovenija još nije donela pravu strategiju i sistem kako privući investitore iz inostranstva, a osim toga bi trebalo da uspostavi i privlačniji poslovni ambijent. "Ova je vlada toga svesna, ali se stvari menjaju presporo", dodao je.

Prema analizi investicione klime u Sloveniji koju je sprovela kompanija AT Kearney, strane se investicije u Sloveniju poslednjih godina doduše povećavaju, ali nema grinfild investicija koje stvaraju nova radna mesta.

U Sloveniji strana ulaganja čine oko 20 odsto BDP-a, a u susednim državama i do 45 procenata, upozorava studija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

14 h

Podeli: