"Imao sam hrabrosti da zaposlim bolje od sebe"

Nije lako priznati da postoji neko pametniji, ali i to je odlika pravog biznismena, kaže osnivač i većinski vlasnik hrvatske Atlantik grupe Emil Tedeski.

Region

Izvor: B92

Petak, 30.10.2015.

16:37

Default images
Foto: Tanjug

Atlantik grupa danas vredi neuporedivo više zato što sam imao hrabrosti da zaposlim ljude koji su bolji od mene, ljude koji su pametniji i hrabriji. Da to nisam učinio, kompanija koju vodim ostala bi zaglavljena negde u prošlom veku, izjavio je Tedeski na Harvardu.

Tedeski je održao predavanje studentima Harvard biznis skul, vodeće poslovne škole u svetu, nakon što je taj američki univerzitet ove godine objavilo studiju o tome kako je Atlantik grupa preuzela Droga Kolinsku.

Studentima je ispričao kako je osnovao kompaniju 1991. godine. “Bila su to teška vremena, doba devalvacije i hiperinflacije, vreme kada vam je kao preduzetniku bio potreban poseban sastanak samo da biste najavili da biste došli u banku na sastanak”, kazao je Tedeski.

“Počeli smo zaista hrabro, distribucijom guma za žvakanje, a to je bio bizaran artikl u zemlji koja je bila u ratu. Ko bi želeo gume za žvakanje u to doba? Ljudima je trebalo gorivo, oružje, municija, voda, hleb... Ali to je istovremeno bila naša prednost jer smo počeli da se bavimo nečim što nije bilo strateški važno za državu i za konkurenciju. I uspeli smo. Hrvatska je postala treća zemlja u svetu po konzumaciji guma za žvakanje”, rekao je Tedeski.

Nastavio je o velikom uspehu Cedevite nakon akvizicije 2001. Studentima je skrenuo pažnju na to kako se na novoj bočici Cedevite nalazi jedinstveni patent na kojem su radili sedam godina, a koji omogućava topljenje granula u vodi.

Ispričao je i kako su napravili više od 30 akvizicija od 2001. godine, te je posebno istakao kako je to vrlo izazovan posao koji se sastoji od tri koraka – snimanja stanja u kojem se nalazi kompanija, pregovora o preuzimanju te nakon preuzimanja integracije kompanija koje su se spojile. No, zbog toga što se najmanje pažnje obraća na procese nakon spajanja, istakao je Tedeski, sedam od deset preuzimanja propada.

Otkrio je i pozadinu priče oko preuzimanja nemačke kompanije Multipauer.

“Kad smo preuzeli Multipauer, sazvao sam sastanak sa svim zaposlenima jer ja razgovaram sa svima koji rade u kompaniji. Reakcija na koju sam naišao bila je: ne možete pozvati radnike u proizvodnji i zaposlene u kancelarijama na zajednički sastanak. Pitao sam zašto? Rekli su mi zato što u našoj kompaniji imamo odvojene sastanke. Bila je to 2007. godina. Nisam odustao od te ideje, održali smo sastanak i prvi put u 30 godina na istom sastanku sedili su svi”, kaže on.

“Uveren sam da je naš prošli uspeh ujedno naša najveća prepreka. Najlakši je put da idemo utabanim stazama, kao i pre, ali to nije recept za budućnost. Da bi se nešto stvorilo, potrebno je izaći iz svoje tzv. comfort zone”, kazao je studentima hrvatski biznismen.

“Često pitam svoje menadžere, najpametnije ljude u kompaniji, koliko vremena provedete ispred praznog papira ili ekrana? Pet, deset minuta ili nula - jer ste zatrpani mejlovima. To nam neće doneti napredak, nešto novo. Mi preduzetnici moramo biti kao umetnici ispred praznog lista papira ili kao muzičari ispred nove pesme”, rekao je Tedeski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: