Delta zainteresovana za Istrabenc?

Delta holding, jedna od najvećih kompanija u Srbiji, je ušla u trku za preuzimanje udela u slovenačkom konglomeratu Istrabenc.

Region

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 13.07.2007.

17:09

Default images

Tu informaciju su slovenačkoj agenciji STA potvrdili predstavnici slovenačkih državnih fondova KAD i SOD, koji prodaju udeo od ukupno 28,23 odsto. Kako navodi slovenački list Finance Delta nudi 85 evra za Istrabencove akcije, što je najveća ponuda, koja je do sada stigla, ali i najkraćeg daha, jer važi samo do kraja jula.

To znači da je Delta spremna da ponudi oko 125 miliona evra za celi paket od 28,23 odsto Istrabenca. Delta se tako pridružila slovenačkom investicionom fondu "Infond holding" i maloprodajnoj grupi Tuš u dostavljanju ponude za udeo u Istrabencu. "Infond holding" je ponudio 80 evra po akciji, a Tuš 81 evro za jednu akciju Istrabenca, što daje vrednost ukupnog udela od oko 120 miliona evra.

STA izveštava da Delta holding, sa poslovima u sektoru maloprodaje, finansijskih usluga, osiguranja i sporta, kao i ukupno 18 hiljada zaposlenih, planira da ove godine ostvari prihod od 1,8 milijardi evra.

Agencija podseća da je prodaja udela KAD i SOD u Istrabencu predmet velikih spekulacija u slovenačkim medijima i da listovi već mesecima nagađaju da li će predsednik Istrabenca Igor Bavčar povećati svoj udeo u kompaniji iznad 50 odsto.

Jučerašnji broj Financi piše, pozivajući se na dobro obaveštene, ali neimenovane izvore, da je rukovodstvo zajedno sa Bavčarom uspelo da postigne taj cilj i bez potrebe da kupi udeo državnih fondova koji se prodaje.    

Akcije Istrabenca, pod uticajem ovih spekulacija, samo su u proteklih mesec dana porasle za 50 odsto, a juče su na zatvaranju Ljubljanske berze akcija vredele 118,43 evra po deonici.

Istrabenc je jedan od vlasnika Merkatora

Istrabenc i Pivovarna Laško su veći vlasnici Merkatora. Pivovarna Laško ima u vlasništvu 37,5 odsto Merkatora, čija vrednost akcija je nedavno, na Ljubljanskoj berzi, dosegla rekordnu vrednost od 396 evra. Zbog toga, slovenački mediji spekulišu da Pivovarna Laško želi da ili objavi ponudu za preuzimanje Merkatora ili da, zbog visoke cene akcija, Merkator proda strancima.

Sa druge strane, Istrabenc ima u vlasništvu 24,8 odsto akcija (sa prijateljskim preduzećima, udeo je još za odsto viši) Merkatora, a u vlasništvu Istrabenca su i srpska preduzeća Grand Prom, Soko Štark i Palanački kiseljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

18 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: