Sve karte na IT - postaje obavezni predmet

Fokus daljeg svetskog razvoja je na digitalizaciji, priključivanju zemalja četvrtoj insustrijskoj revoluciji i osnaživanju start-ap kompanija.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 23.05.2017.

11:48

Sve karte na IT - postaje obavezni predmet
Foto: Thinkstock

Na Forumu u Jordanu poručeno je da su ove kompanije generatori inovacija i doprinose razvoju preduzetništva i zapošljavanju mladih.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Ana Brnabić predstavljala je Vladu Srbije na Samitu o Bliskom istoku i Severnoj Africi koji je Svetski ekonomski forum organizoavo u Jordanu od 19. do 21. maja.

Prisustvo visokih zvaničnika Evropske Unije (EU), uključujući Johanesa Hana i Federiku Mogerini pokazalo je značaj ovog regiona za stabilnost i ogromne potencijale za ekonomsku saradnju sa EU.

Vlada Srbije i Savet za IT otvoreno komuniciraju sa industrijom i podržavaju brži razvoj ekosistema za start-upove i inovacione kompanije kroz jačanje formalnog i neformalnog obrazovanja, razvoj infrastrukture i menjanje pravnog okvira kako bi pojednostavila poslovanje u Srbiji, što je direktno povezano sa unapređenjem konkurentnosti.

Od septembra IT postaje obavezan predmet u osnovnim školama na način da podstiče algoritamski način razmišljanja i pristup rešavanju problema, od oktobra podižemo kvotu za upis na tehničkim fakultetima za preko 800 mesta, u toku je prekvalifikacija za programere juniore za prvu grupu od 100 polaznika koji će od septembra biti na IT tržištu, u toku je izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu, a u junu počinje izgradnja Studentskog kreativnog centra na Elektronskom fakultetu u Nišu.

Istovremeno ubrzano radimo da postavimo osnove elektronske uprave u Srbiji kako bi sa jedne strane pružali efikasnije i kvalitetnije usluge građanima i privredi, a sa druge strane napravili upravu koja može da izdrži i podrži promene koje dolaze sa digitalizacijom.

Samit u Jordanu bila je još jedna u nizu prilika da čujemo da će se svetska ekonomija promeniti do neprepoznavanja u narednih 10 godina i da zemlje, čak i one koje nisu iskoristile prednosti treće industrijske revolucije, sada imaju jedinstvenu priliku da se izdvoje ukoliko shvate i prihvate promenu koju nosi četvrta kroz digitalizaciju i primenu IT-a u svakom segmentu društva i privrede - od javne uprave do poljoprivrede, medicine, finansijskog sektora, obrazovanja, energetike, čak i kreativne industrije“, rekla je ministarka Brnabić.

Ona je naglasila da je poruka iz Jordana da „Strah od digitalizacije ubija razvoj“ i da duboko veruje da naše društvo ima hrabrosti i političku volju da ide u susret promenama.

Ministarka se na Samitu sastala sa Martinom Larkin, šeficom za Evropu i Evroaziju i članicom Izvršnog komiteta Svetskog ekonomskog foruma. One su razgovarale o priključivanju Srbije digitalnim inicijativama Foruma u Evropi.

Trenutno se radi na finalizaciji Sporazuma između Srbije i Svetskog ekonomskog foruma o digitalizaciji koji uskoro može biti potpisan, što će biti još jedan korak ka tome da budemo deo promena koje nosi digitalizacija.

Na Samitu učestvovalo je više od 1.000 državnika i uticajnih osoba iz sveta biznisa iz više od 50 zemalja sveta, saopštilo je Minisarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

21 h

Podeli: