Niš uveo nove zone i smanjio porez za ratare

Veće grada Niša donelo je odluku da područje grada Niša počev od 1. januara naredne godine bude podeljeno na 11 zona, umesto na osam.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 22.11.2017.

11:25

Niš uveo nove zone i smanjio porez za ratare
(Foto: Thinkstock)

Time će se omogućiti precizno razgraničenje građevinskog zemljišta od poljoprivrednog i šumskog zemljišta, a samim tim i pravičnija naplata poreza na imovinu.

Sekretar sekretarijata za lokalnu poresku administraciju Nina Ilić kazala je da će se sa uvođenjem novih zona porez za poljoprivredno zemljište smanjiti za oko tri puta, dok će porez za ostale nepokretnosti ostati u sadašnjim okvirima.

"Primera radi, za deset ari poljoprivrednog zemljišta u sedmoj zoni porez će iznositi naredne godine samo 175 dinara", izjavila je Ilić.

Ona je kazala da će za stan od 60 kvadrata u trećoj zoni na Bulevaru Nemanjića porez naredne godine iznositi 7.830 dinara, dok će porez za kuću od 100 kvadrata u četvrtoj zoni biti nešto manji od 7.000 dinara.

Direktor Zavoda za urbanizam Niš Miroljub Stanković izjavio je da će se uvođenjem novih zona za oko 80 odsto poljoprivrednog i šumskog zemljišta ukinuti naplata poreza na imovinu.

"One parcele unutar građevinskog područja na kojima nisu izgrađeni objekti imaće prilikom oporezivanja povoljniji tretman nego do sada", istakao je Stanković.

Poreska rešenja koja su tokom godine dobili vlasnici njiva i šuma u niškom kraju izazvala su ove godine veliko ogorčenje Nišlija jer su nakon promene namene zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko iznosi poreza bili i do 80 puta uvećani. Skupština grada Niša odlukom je poništila poreska rešenja za oko 7.000 domaćinstava i doneta su nova rešenja koja su bila na nivou prošlogodišnjih. Da se slična situacija ne bi ponovila i naredne godine rešenje je pronađeno u povećanju broja gradskih zona

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: