SAD uvode nove sankcije kineskim firmama?

SAD razmatraju uvođenje novih sankcija kineskim kompanijama koje proizvode opremu za nadzor zbog prodaje svojih proizvoda iranskim bezbednosnim snagama.

Izvor: Tanjug

Subota, 04.02.2023.

15:15

SAD uvode nove sankcije kineskim firmama?
Ilustracija: Depositphotos/Aquir014b

Razlog je što se iranske vlasti sve više oslanjaju na tehnologiju za suzbijanje protesta, objavio je danas "Volstrit džornal" pozivajući se na osobe koje imaju saznanja o tome.

Američke vlasti su odmakle u razgovorima o uvođenju sankcija i usredsredili su se na Tiandi tehnolodžis, proizvođača električne opreme iz kineskog grada Tjenđina čiji su proizvodi prodati jedinicama iranske Islamske revolucionarne garde, dodaje se u izveštaju, preneo je Rojters.

Protesti u Iranu počeli su posle smrti 22-godišnje Mahse Amini, žene koju je u septembru pritvorila državna policija za moral i koja je umrla pošto je tri dana bila u pritvoru. Privedena je jer je navodno nepropisno nosila hidžab. Njena porodica tvrdi da su je policajci pretukli i da je to bio uzrok smrti, što vlasti poriču.

Nemiri, koji su započeti u glavnom gradu Teheranu, gde je umrla Amini, proširili su se na oko 160 gradova u 31 iranskoj provinciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: