Varali radnike iz Srbije i regiona 8 godina: Fiktivni direktori odgovaraće za 19 krivičnih dela

Više od 400 građevinskih radnika, najviše iz BiH, ali deo i iz Srbije i Severne Makedonije, koji su bili zaposleni u Sloveniji, prevareno je.

Izvor: B92, Nezavisne novine

Sreda, 09.06.2021.

12:00

Varali radnike iz Srbije i regiona 8 godina: Fiktivni direktori odgovaraće za 19 krivičnih dela
Ilustracija: Depositphotos, nenovbrothers

Slovenačka policija podnela je krivičnu prijavu protiv trojice slovenačkih državljana za koje se sumnja da su prevarili 432 radnika. Kako se navodi, varali su uglavnom strane građevinske radnike, a prevarili su ih za najmanje 2,1 milion evra u periodu od 2011. do 2019. godine.

Naime, otkriveno je da su poslodavci unajmljivali radnike koje bi kasnije ponovo zaposlili u uvek novim "fiktivnim" kompanijama. Osumnjičeni "fiktivni" direktori su tako upravljali sa ukupno 22 kompanije u tom periodu, dok radnicima namerno nisu isplaćivali zarade, doprinose za socijalno osiguranje, poput zdravstvenog i penzijskog osiguranja, niti su plaćali porez i otpremnine.

Upozorenje za građane Srbije, u toku je prevara

"Radnicima namerno nisu isplaćivali zarade", rekli su u Policijskoj upravi Celje, prenose Nezavisne novine.

Istakli su da će ovi poslodavci zbog svega navedenog odgovarati za 19 krivičnih dela kršenja zakona o radnicima.

Kako podseća taj banjalučki medij, iako se brojni državljani BiH svake godine odlučuju da posao potraže u Sloveniji, ova prevara nije izolovan slučaj i prevare bosanskohercegovačkih radnika u ovoj zemlji su se i ranije dešavale.

U komšiluku bez posla ostalo više od 31.000 građana: Broj možda i veći - zbog jednog razloga

Pre dve godine slovenački mediji su izveštavali o slučaju šestorice radnika iz BiH kojima je bio obećan rad u Sloveniji za satnicu od pet evra, ali su na kraju radili 12 sati dnevno za minimalne plate.

Naime, da stvar bude gora, radnici su dan nakon dolaska u Sloveniju bili primorani da rad na građevini nastave u Francuskoj, za šta nisu bili plaćeni, na kraju su ostali i bez prijava, a na koncu i bez posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: