Erbas planira povećanje proizvodnje aviona

Evropska kompanija Erbas planira postupno da povećava proizvodnju aviona srednjeg dometa.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.04.2021.

14:05

Erbas planira povećanje proizvodnje aviona
Foto: Epa, Guillaume Horcajuelo

To je potvrdio glavni izvršni direktor Gijom Fori, upućujući na procene da bi oporavak putovanja trebalo da krene na domaćim i kraćim rutama.

Proizvodnja aviona A320 postupno će se povećavati sa sadašnjih 40 mesečno na 43 mesečno u razdoblju od jula do septembra, te na 45 u poslednja tri meseca ove godine, rekao je Fori na skupštini akcionara.

Od drugog kvartala kompanija bi trebalo da poveća i proizvodnju manjih aviona tipa A220, s četiri na pet mesečno.

Time je Fori potvrdio ciljeve iznesene u januaru, prenosi Index.

Proizvodnja širokotrupnih aviona verovatno će se zadržati na sadašnjem nivou, dodao je.

Slab međunarodni vazdušni saobraćaj

Tržište putovanja trebalo bi da se oporavi od pandemijske krize između 2023. i 2025. godine, naveo je čelnik Erbasa.

Međunarodni avio-saobraćaj, u kojem se uglavnom koriste širokotrupni zrakoplovi, verovatno će duže razdoblje ostati slab i vratiće se na pretpandemijski nivo tek za nekoliko godina, prema Forijevim rečima.

U Erbasu vide potencijal za optimizaciju i pojednostavljenje industrijske strukture u Evropi, koja je trenutno složena i fragmentisana, istakao je Fori, ne navodeći pojedinosti.

Početkom nedelje kompanija je najavila da će šef odeljenja vojnih aviona Dirk Houk napustiti grupu, a u julu bi trebalo da ga nasledi menadžer Majkl Šelhorn.

Erbas se sada raduje svojim sledećim potezima u civilnom i vojnom sektoru, uključujući francusko-nemački vazdušni borbeni sistem FCAS, saopštio je Fori.

On smatra da će promene pomoći kompaniji da dekarbonizuje vazduhoplovni sektor i da uspešno završi razvojnu fazu strateških evropskih obrambenih projekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: