Radnici železare noć proveli u pogonu, protive se ukidanju treće smene

U Železari Tosčelik u Nikšiću situacija zaposlenih veoma je složena, posebno nakon odluka o promeni radnog vremena, saopštili su predstavnici fabrike.

Izvor: B92

Sreda, 11.09.2019.

12:34

Radnici železare noć proveli u pogonu, protive se ukidanju treće smene
Foto: Depositphotos, nikitos1977

Predsednik Sindikata Železare Tosčelik Željko Rabrenović rekao je da su u utorak imali sastanak sa predstavnikom menadžmenta za ljudske resurse fabrike, a razgovori o nameri da se ukine rad u trećoj smeni najavljeni su i za danas.

"Menadžment fabrike je odlučio da se u pogonu Kovačnice radi u prvoj i drugoj smeni, umesto u dosadašnje tri. Ukidanje treće smene dovešće indirektno do smanjenja zarada radnicima od 50 do 100 evra", rekao je Rabrenović i dodao da se tako stvara i veštački višak zaposlenih.

To bi, prema njegovim rečima, bio značajan udar na standard zaposlenih, s obzirom na to da su zarade i sada veoma male i da radničke porodice teško žive.

Radnici Kovačnice u utorak su došli u treću smenu i ušli u fabriku, o čemu su obavestili upravu fabrike, iako im je prethodno ulazak bio zabranjen, prenosi agencija Mina.

Rabrenović je istakao da problem nije samo u Kovačnici, već i u ostalim pogonima, posebno u Čeličani, gde je evidentan manjak radne snage, zbog čega su zaposleni preopterećeni. Tačnije, u železari Tosčelik radi 302 radnika, a prosečna plata je od 380 do 400 evra.

"Plate radnika su male, a ranije nam je rečeno bilo da će biti povećane posle Nove godine. Kako sada da očekujemo povećanje zarada kada se zbog ukidanja treće smene smanjuju od 50 do 100 evra?", zapitao se Rabrenović.

On je dodao da su u fabrici ukinute beneficije za 38 zaposlenih u pogonima i sektorima Energetike i Saobraćaja, kao i inženjerima. Za 50 radnika beneficije su smanjene sa tri na dva meseca po godini po sistematizaciji.

"Železara nije trafika, već fabrika crne metalurgije i ovo što se dešava je nedopustivo. Radnici u Kovačnici su veoma zabrinuti da se tako stvara veštački višak i pripremaju otkazi", rekao je Rabrenović.

U Kovačnici radi od 60 do 70 zaposlenih, a sada se u tom pogonu, po oceni Sindikata, pravi veštački višak zaposlenih i stvara problem gde ga nema.

Potpredsednik Sindikata Železare Tosčelik i radnik Kovačnice Miodrag Krivokapić rekao je da je problem nastao u reorganizaciji radnog vremena, što znači da se smanjuju radni sati i plate, a povećava obim posla.

"Složni smo u odluci da ovo nećemo dozvoliti i dolazićemo na posao kao i do sada, u tri smene. Došli smo i u utorak uveče i ostali u pogonu, iako nismo radili", naveo je Krivokapić i objasnio da se na predloženi način radnog vremena smanjuje broj radnika po smenama.

U Železari Tosčelik od proizvodnih pogona rade Čeličana i Kovačnica, kao i uslužni sektori poput Saobraćaja i Energetike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: