Vulin: Diplomu najmanje traže, učite veštine

Na Sajmu zapošljavanja za mlade “Link2job”, koji je otvorio ministar za rad Aleksandar Vulin, ponuđeno je 300 radnih mesta u raznim oblastima.

Izvor: B92

Petak, 12.05.2017.

14:13

Vulin: Diplomu najmanje traže, učite veštine
(Foto: Thinkstock.com)

Vulin je na jednodnevnom sajmu u hotelu Jugoslavija poručio mladima da nije dovoljno samo da završe školovanje već da treba da poseduju određene veštine i da budu deo tima.

"Nije dovoljno samo da završite školovanje. Morate da imate veštinu, jer danas poslodavci ne traže samo diplomu. To je ono što najmanje traže, već pre veštinu, znanje, vrednoću, sigurnost i upornost", rekao je Vulin.

Kako je rekao, IT industrija je nešto na šta je država počela da obraća pažnju i za šta kroz reformu obrazovnog sistema priprema buduće IT sturčnjake.

Primetivši da mladi na ovakvim sajmovima mogu da preuzmu sudbinu u svoje ruke, dodao je da, s druge strane, država i gradske vlasti su tu da pomognu i obezbede predvidive uslove poslovanja.

"Mi ne možemo da vam nađemo posao, ali možemo da obezbedimo predvidlive i sigurne uslove poslovanja zbog čega će neko odlučiti da svoj novac uloži u neko preduzeće. Tako ćemo obezbediti i posao mladima", naveo je ministar.

U Srbiji je u prva četiri meseca zaposleno 85.408 ljudi, što je za 1,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine, rekao je, dodajući da je u aprilu prema evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja, a na osnovu prijave na registar obaveznog socijalnog osiguranja, zaposleno 24.088 lica, a od januara do aprila 85.408 lica, što činie povećanje od 1,7 odsto.

Zamenik direktora Filijale Beograd NSZ Siniša Knežević je rekao da je ta filijala u prva četiri meseca zaposlila 26.796 ljudi, od kojih mladi do 30 godina čine 34,5 odsto.

Kako je naveo, najviše je bilo posla za visokoobrazovane kadrove, pre svega pravnike, ekonomiste, faraceute, inženjere organizacionih nauka i stručnjake za bezbednost.

Od onih s četvrtim stepenom obrazovajna najviše je bilo radnih mesta za maturante gimnazija, poljoprviredne i prehrambene tehničare, automenhaničare i autolektričare. On je pozvao nezaposlene i poslodavce da se obrate svojim savetnicima u NSZ i informišu o svim aktivnostima, merama i uslugama koje pruža ta služba.

U toku su, inače, svi javni pozivi, osim poziva za samozapošljavanje, tako da mogu da konkurišu.

Očekuje se i raspisivanje javnih poziva na opštinama Zvezdara, Mladenovac, Lazarevac i drugih u kojima će moći da učestvuju za određane mer politike zapošljavanja, rekao je Knežević.

"Do kraja ovog meseca očekujemo još dva sajma, 25. maja na Zvezdari, 2. juna na Palilula, do kraja juna u Lazarevcu i tradicionalne sajmove u oktobru u Mladenovcu i u decembru u Zemunu", naveo je, dodajući da će biti organizovan i veliki beogradski sajam zapošljavanja sa značajnim broj poslodavaca a da će datum održavanja naknadno biti objavljen.

Član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje Dragomir Petronijević je rekao da grad i ove godine podržava taj sajam zapošljavanja, da je danas na sajmu ponuđeno 300 radnih mesta, a da je prošle godine to bilo 250, što je, primetio je, dokaz da potražnja za IT stručnjacima u Beogradu raste.

Organizator sajma je Centar za razvoj karijere, a održava se u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, pod pokroviteljstvom grada Beorada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: