Srbija 10

13.05.2024.

18:32

Vučić: To će značiti dramatičan, strahoviti skok za našu zemlju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će uskoro prva sredstva iz Plana rasta za Zapadni Balkan biti isplaćena Srbiji.

Izvor: B92.net

Vučić: To će značiti dramatičan, strahoviti skok za našu zemlju
TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Podeli:

Istovremeno je i skrenuo pažnju na to da će Srbija morati da ispuni određene uslove i reforme koje će građanima obezbediti bolje uslove i bolji život.

Vučić je to rekao na zajedničkoj konferenciji sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheijem i dodao da je razgovarao sa ministrom finansija Sinišom Mali koji mu je rekao da uskoro očekuje prvih 125 miliona evra koje predviđa plan rasta i dodao da je to važan novac koji pokazuje posvećenost Evropske unije reformama i Srbiji.

"Želim da vam kažem veliko hvala na svim planovima koje ste doneli u Beograd i hoću građanima Srbije da kažem da imamo na čemu da radimo i da imamo na čemu da budemo zahvalni. Nije reč samo o novcu, reč je i o strukturnim reformama i stvarima od kojih građani Srbije mogu da imaju samo boljitak i bolji život", rekao je Vučić.

Dodao je da je sa Varhejijem razgovarao o važnim stvarima koje Srbija mora da uradi kako bi pristupila jedinstvenom tržištu, a koje se tiču državne pomoći, koje se tiču viznog režima i koje se tiču razdvajanja preduzeća u okviru javnih preduzeća.

"To nekada nisu sasvim lake stvari posebno oko državne pomoći i javnih nabavki, ali je to naš posao i to ćemo da rešimo da bismo dobili mnogo toga i kako na primer ljudi koji uplaćuju doznake iz inostranstva ne bi morali da plaćaju posebne takse i tu bi uštedili čak i oko 20 odsto", rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija predložila otvaranje takozvanih zelenih linija za kamione.

"Po prvi put smo pokrenuli ukidanje takozvane PEM konvencije za zemlje koje nisu članice Evropske unije što je strašno važno", rekao je Vučić.

Dodao je da se nada da je litijum šansa za ekonomski uspon i uspeh Srbije, ali i šansa za povećanje ekonomskog standarda i porasta plata i penzija građana. "Za to su nam potrebni proizvođači električnih automobila. A ko će da dođe u Srbiju da proizvodi električne automobile, ako on ima 10 odsto carine, a mi nismo u stanju da napravimo 50 odsto automobila u našoj zemlji", rekao je Vučić.

"Da ne objašnjavamo sve ljudima, ali mnogo toga moramo da uradimo, ali to će značiti dramatičan skok, strahoviti skok za našu zemlju što se ekonomije tiče, što se životnog standarda tiče, što se penzija naših penzionera tiče, što se plata naših radnika tiče. Dakle, što se nas tiče, mi ćemo ovaj svoj posao uradimo", najavio je.

Predsednik Srbije je ponovio da je EU veliki spoljnotrgovinski partner Srbije.

"Sa Evropskom unijom 2023. godine smo imali ukupnu razmenu trgovinsku i u uslugama 50,8 milijardi, a 24,8 milijardi je bio izvoz, gotovo 50 odsto što nikada ranije nije bio slučaj i veoma sam ponosan na to. Ali to uspevamo zahvaljujući fabrikama iz Nemačke, Italije, Francuske i mnogih drugih zemalja EU", rekao je Vučić.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

13 h

Podeli: