Srbija 10

29.03.2024.

18:46

Vučić: Februarski rast BDP-a 5,9 odsto

"Ekonomski rezultati Srbije bolji su od očekivanih", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju iz Palate Srbija.

Izvor: B92.net

Vučić: Februarski rast BDP-a 5,9 odsto
TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Podeli:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je procena februarskog bruto društvenog proizvoda rast od 5,9 odsto što je, prema njegovoj oceni, bolje od očekivanog.

Vučić je rekao da je imao sastanak sa MMF-om i da su oni saopštili da su makroekonomski rezultati Srbije impresivni.

"Naša fleš procena februarskog BDP-a je rast od 5,9 odsto što je 0,8 procentnih poena bolje od onoga što smo očekivali. To znači da je u prva dva meseca prosečan rast 4,9 do 5 odsto. Verujemo da će zbog remonta rafinerije biti nešto manje u martu, ali se završava krajem marta, pa će april biti u redu sasvim, da će biti 4,3 odsto, što je za 0,4 do 0,5 više od originalnog plana, što znači da idemo preko 3,5 ako bi se nastavilo ovako uspešno", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Palati "Srbija".

Dodao je da je posebno srećan zbog rasta industrijske proizvodnje koji iznosi 8,4 odsto, kao i prerađivačke industrije koji iznosi 10,4 odsto.

"Ono što nam je najvažnije, ono što je suština našeg rasta, što je suština naše ekonomije, najbrže napreduje i to nam daje šansu za sve ovo oko EXPO 2027", rekao je Vučić i dodao da prave i akvatik centar. Istakao je da će biti izgrađen najmoderniji akvatik centar uz budimpeštanski u celoj Evropi.

"Stotine miliona će da košta, ali ćemo imati najveći vodeni centar i pokušaćemo da se borimo da FINA (Međunarodna plivačka federacija) prebaci svoj centar delovanja u Beograd. Zajedno sa Budimpeštom da radimo na svim budućim svetskim takmičenjima po tom pitanju. Želimo da budemo i vaterpolo i plivački centar i krenuli smo odmah u izgradnju", rekao je Vučić.

Dodao je da će oko 1. maja krenuti u izgradnju nacionalnog stadiona koji će prema njegovim rečima biti veličanstven, jedan od tri ili četiri najlepša u celoj Evropi. Naveo je da očekuje da do 2028. dobijemo Otvoreno evropsko prvenstvo u atletici i dodao je da je danas razgovarao sa predsednikom Svetske atletske federacije Sebastijanom Kouom po tom pitanju.

"Nivo investicije je do sada na rekordnom nivou do prvih 20 dana marta. Devizne rezerve na rekordnom nivou, rezerve zlata na rekordnom nivou. Imamo novca, nemamo nikakve ekonomske probleme", rekao je Vučić.

"Inflaciju spuštamo, biće 4,5-4,6 odsto sada što je naša fleš procena. Dakle, ulazimo u one okvire 3 odsto, plus minus 1,5 odsto i idemo na dalje smanjenje inflacije", rekao je on.

Dodao je da Srbija ima preko 4 milijarde evra na računu i da kada bi vratila dugove, nivo javnog duga bi bio negde oko 42 odsto.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: