Gde je ecommerce u Srbiji danas?

Glavni trendovi u domenu bezgotovinskih plaćanja tiču se njihovog sve većeg korišćenja i generalne diverzifikacije lokacija na kojima se plaća, odnosno kanala i platnih metoda koje se koriste, a razlog za sve to leži u većem oslanjanju krajnjih korisnika na praktično i sigurno korisničko iskustvo po njihovoj meri.

Promo

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.06.2022.

10:00

Gde je ecommerce u Srbiji danas?
Foto: Promo

Ecommerce je globalno u zamahu, sa godišnjom stopom rasta od 12-15%, pri čemu je kupovina na fizičkim mestima prodaje u stagnaciji, a tokom pandemije je bila i u opadanju. Potrošnja ne pokazuje znake usporavanja iako se svi privredni sektori suočavaju sa povećanjem cena i inflacijom, što otvara pitanja kako će se pojedinačni igrači, i mali i veliki, snaći na tako izazovnom tržištu, odnosno u kojoj će meri takve okolnosti uticati na ecommerce.

Statistički podaci za Srbiju govore da ecommerce tržište i kod nas raste, pa smo u periodu od 2016. do kraja 2021. imali rast od 127% u broju građana koji koriste internet plaćanja, što je ogroman rast, iako u apsolutnim ciframa imamo još dosta mesta za napredak, pošto trenutno govorimo o nešto više od 3 miliona građana koji plaćaju onlajn. U populaciji koja već aktivno koristi kartice, procenat onih koji su ujedno i onlajn kupci je oko 82%, prema našem najnovijem MasterIndex istraživanju. Uglavnom se onlajn plaćanja obavljaju na mesečnom nivou (39%), dok 7% ispitanika praktikuje da plaća onlajn makar jednom nedeljno. Interesantno je da skoro polovina kupaca (47%) plaća račune karticama, što na nivou tržišta predstavlja značajan faktor za edukaciju krajnjih korisnika i uključivanje novih građana u ecommerce vode. Pored plaćanja računa, ispitanici onlajn kupuju odeću (44%) i namirnice (20%), dok 17% njih koristi usluge servisa za dostavu, a vidimo i trgovanje kriptovalutama u malim procentima.

Domaći internet trgovci su popularniji od inostranih – 56 prema 10 odsto – čemu verovatno dosta doprinose i ograničenja u pogledu carinskih procedura, naplata PDV-a na vrednije pošiljke i duži period čekanja na dostavu iz inostranstva nego što je to slučaj kada se kupuje u zemlji. Sve u svemu, da, bezgotovinska plaćanja rastu, ecommerce se razvija ali prilika za napredak ima još mnogo.

Sigurnost kao najznačajniji element ecommerce poslovanja

Pitanje koji svaki trgovac treba sebi redovno da postavlja je da li ja poznajem svoje korisnike i šta je to što moji korisnici žele? Zašto? Zato što samo tako mogu da se donesu smislene odluke koje će se odraziti na održivost i razvoj poslovanja. Odgovor na ova pitanja daju podaci, na primer oni o posetama i ponašanju posetilaca i kupaca na veb šopu, realizovane i napuštene korpe i slično, kao i generalno praćenje potrošačkih trendova na tržištu. Korisnicima je važno da imaju fleksibilnost u izborima koje donose kada je u pitanju plaćanje, zato na primer sajtovi treba da podržavaju opcije za guest checkout i registrovani checkout, ali za oba moraju da važe standardi koji osiguravaju da su lični podaci i trasakcije sigurni i zaštićeni.

Između besprekornog korisničkog iskustva i odobravanja pravih transakcija, odnosno prepoznavanja potencijalnih prevara postoji uzročno posledična veza – ni trgovac ni korisnik, a na kraju ni banka, nemaju koristi od iskustva u kome je neko nezadovoljan ili prevaren. Kao nadogradnja na postojece sisteme autentikacije, Mastercard na nivou mreže uvodi i rešenja za prevenciju i zaštitu od cyber napada kao što su:

- NuDetect, Mastercard rešenje koje se bazira na pasivnoj analizi ponapanja korisnika. NuDetect pomaže kompanijama da identifikuju korisnike na osnovu njihovih svakodnevnih navika i ponašanja u onlajn okruženju, s ciljem prepoznavanja sumnjivog ponašanja i zaustavljanja svih oblika automatizovanih prevara u realnom vremenu.

- Digital Transaction Insights, u saradnji sa kompanijom Microsoft, koje uvodi sledeću generaciju veštacke inteligencije u proces autentifikacije. Rešenje upoređuje podatke kako bi se potvrdilo da je kupac onaj za koga se predstavlja, pružajući finansijskim institucijama dodatnu potvrdu prilikom optimizacije svoje odluke o autorizaciji.

- RiskRecon rešenje koje nije direktno vezano za sam proces autorizacije i autentifikacije, već radi analizu rizika trećih strana i daje smernice za preduzimanje mera zaštite. Ovaj alat daje sveobuhvatanu procenu rizika, uključujući i ažuriranja softvera, mrežno filtriranje, IP reputaciju, veb šifriranje, sigurnost aplikacija i još mnogo toga.
Foto: Promo
U kontekstu brojnih pametnih rešenja, treba izdvojiti i jedno koje korisnicima omogućava bolji i jednostavniji način prepoznavanja transakcija. Kako raste broj digitalnih plaćanja u našoj zemlji, tako dolaze do izražaja problemi prepoznavanja transakcija na e-banking i m-banking nalozima, pa je transparentnije korisničko iskustvo postalo prioritetna funkcionalnost za unapređenje sigurnosti plaćanja i poslovanja. Ethoca Consumer Clarity omogućava da se jaz u transparentnosti premosti, jer pruža jasniji pregled informacija od značaja za korisnika, kao što su logotip, poslovno ime i lokacija prodajnog mesta. Na ovaj način, pristup transparentnim informacijama povećava zadovoljstvo potrošača pružajući jasne informacije o kupovini i prodajnom mestu na kojem je kartično plaćanje obavljeno, tako da se smanjuje mogućnost zabune i eliminišu neopravdani zahtevi za povratom novca čije rešavanje bankama i trgovcima oduzima vreme i resurse.

Sa strane korisnika, sigurnost je takođe prvi prioritet.

Korisnike i u onlajn i u oflajn okruženju štite iste Mastercard sigurnosne tehnologije, uz primenu dodatnih politika za zaštitu potrošača koje kompanija Mastercard globalno primenjuje u svom poslovanju. Ono što se kupcima dodatno savetuje prilikom onlajn plaćanja je da primene neke racionalne mere predostrožnosti. Neke od njih su:

- kupovina kod pouzdanih trgovaca koji se prepoznaju po tome što na veb-sajtu imaju jasno istaknute Mastercard® SecureCode™ i Mastercard® Identity Check™ simbole,

- treba vizualno potvrditi da se u adresnom baru nalaze oznake https i katanac, kao potvrde sigurne enkripcije podataka,

- Ne treba deliti svoje CVC2 i PIN kodove, kao ni podatke sa platne kartice, sa drugima bilo u fizičkom ili onlajn okruženju,

- Ukoliko banka kod koje je izdata Mastercard kartica nudi tu opciju, prijavite se za dvofaktorsku autentifikaciju, kao još jedan korak u potvrdi identiteta pravog korisnika kartice i dodatnu sigurnosnu meru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: