BBC 0

10.04.2024.

14:40

Pesma Evrovizije 2024: Organizatori osuđuju zlostavljanja i uznemiravanja takmičara na internetu

Izraelskoj predstavnici prećeno je smrću na Instagramu, objavili su mediji u toj zemlji.

Izvor: Mark Sevidž - BBC, muzika

Pesma Evrovizije 2024: Organizatori osuđuju zlostavljanja i uznemiravanja takmičara na internetu
Ran Yehezkel

Podeli:

Ne smiruje se bura oko odluke da Izraelu ipak bude dozvoljeno da učestvuje na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije, čiji će domaćin u maju biti švedski grad Malme.

Mediji u Izraelu prenose da je 20-godišnjoj predstavnici Izraela Eden Golan, prećeno smrću preko društvenih mreža.

Zlostavljanje i uzmemiravanje učesnika zbog učešća izraelske predstavnice na Evroviziji "neprihvatljivo je i potpuno neopravdano", poručili su organizatori najvećeg evropskog muzičkog takmičenja.

Pojedine evropske države, članice Evropske radio-difuzne unije (EBU) tražile su da se Izraelu zabrani učešće zbog tekućeg rata u Gazi, praveći paralelu sa ruskom invazijom na Ukrajinu - Rusiji je zbog toga zabranjeno da se takmiči na Pesmi Evrovizije.

Jerusalim post piše da će izraelska pevačica stići u Malme sa "tri puta" većim obezbeđenjem nego što je uobičajena praksa.

EBU, organizator ovog muzičkog takmičenja, u saopštelju je naveo da razume da je "ovogodišnje takmičenje, u pozadini užasnog rata na Bliskom istoku, izazvalo duboke i jake emocije".

"Snažno podržavamo slobodu govora i pravo na izražavanje mišljenja u demokratskom društvu, ali se čvrsto protivimo svakom obliku onlajn zloupotrebe, govora mržnje ili uznemiravanja naših učesnika", navodi se u saopštenju.

Žan Filip De Tender, zamenik generalnog direktora EBU-a, dodao je da su "upravna tela dozvolila Izraelu da učestvuje" i da "umetnici ne snose odgovornost za tu odluku".

"Pozivamo sve da učestvuju u dijalogu i konstruktivnosti, kao i da podrže umetnike koji neumorno rade na onome što je muzička i zabavna emisija, a to je da sopstvenu muziku podele sa svetom", dodao je on.

Getty Images

Kan, izraelski javni servis, član je EBU-a, zbog čega ova zemlja ima pravo da se takmiči na Pesmi Evrovizije.

Organizatori su se do sada odupirali pozivima da Izrael bude isključen, poručujući da nije reč "o takmičenju vlada".

Ipak, primorali su Izrael da promeni tekst takmičarske numere Oktobarska kiša (October Rain), pošto je originalna verzija, kako su obrazložili, previše politička.

Smatralo se da se odnosi na napad palestinske ekstremističke grupe Hamasa na Izrael 7. oktobra kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, a još oko 240 oteto.

Izraelski javni servis odbio je najpre da promeni pesmu, rekavši da bi se pre povukao sa takmičenja, ali je predsednik Izraela Isak Hercog potom intervenisao i zatražio "neophodna prilagođavanja" kako bi se osiguralo da zemlja može da učestvuje.

Preimenovana pesma Uragan, strastvena klavirska balada, deveti je favorit na kladionicima.

Švedska policija priprema se za potencijalne proteste u Malmeu tokom nedelje takmičenja, a devet učesnika pozvalo je na "trenutni i trajni prekid vatre" u Gazi.

Saopštenje koje su između ostalog potpisali Britanac Oli Aleksander, Bambi Tag (Bambi Thug) iz Irske i danski učesnik Saba, usledilo je kao odgovor na poziv da se bojkotuje takmičenje.

"Čvrsto verujemo u ujedinjujuću moć muzike, kojom ljudi prevazilaze razlike, vode smislene razgovore i povezuju se", poručili su umetnici.

Ipak, neko se jeste povukao sa predstojeće manifestacije - dugogodišnji islandski televizijski islandski komentator Gisli Martin.

"Organizatori Evrovizije nisu reagovali na situaciju u Gazi", napisao je na Instagramu ovaj bivši političar i TV komentator koji je izveštavao sa 15 takmičenja za najbolju evropsku pesmu.

"Evroviziju čine atmosfera i radost, a ja ne osećam ni jedno ni drugo povodom predstojećeg takmičenja", napisao je u obrazloženjeu odluke.

Na Pesmi Evrovizije, koja se 2023. održavala u britanskom gradu Liverpulu, pobedila je pop zvezda Lorin sa elektro-baladom Tetovaža (Tattoo) što je njen drugi trijumf na ovom takmičenju.

Ko sve učestvuje na Pesmi Evrovizije 2024?

Ovogodišnje takmičenje za najbolju evropsku pesmu biće održano u Malmeu, u Švedskoj.

Srbiju će predstavljati Teja Dora sa pesmom Ramonda, Hrvatska šalje pevača pod umetničkim imenom Bejbi Lazanja i pesmu Rim Tim Dagi Dim, a Sloveniju će predstavljati Sara Briški Cirman - Raiven sa pesmom Veronika.

Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Severna Makedonija ni ove godine ne učestvuju iz finansijskih razloga.

Rusiji i Belorusiji je i ove godine zabranjeno da učestvuju zbog rata u Ukrajini koji je ušao u treću godinu.

Na takmičenju 2024. učestvuje 37 izvođača koje su emiteri, članovi EBU-a, odabrali da predstavljaju njihovu zemlju.

Pesme moraju da budu originalne i ne duže od tri minuta.

Vodeći vokali moraju da se izvedu uživo, a na sceni tokom nastupa može biti najviše šest pevača i plesača.

Pogledajte video:

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: