BBC 0

10.04.2024.

12:30

Olimpijske igre u Parizu 2024: Plivačka trka u triatlonu mogla bi da bude otkazana zbog lošeg kvaliteta Sene

Plivačka etapa triatlona mogla bi biti otkazana na Olimpijskim igrama, ako velika kiša bude uticala na kvalitet vode u Seni, kažu organizatori.

Olimpijske igre u Parizu 2024: Plivačka trka u triatlonu mogla bi da bude otkazana zbog lošeg kvaliteta Sene
Getty Images

Podeli:

Plivačka etapa u okviru triatlona mogla bi da bude otkazana na ovogodišnjim letnjim Olimpijskim igrama, ako velika kiša bude uticala na kvalitet vode u Seni, izjavio je Toni Estange, direktor igara u Parizu.

Nedavna analiza dobrotvorne organizacije Surfrajder, otkrila je alarmantni nivo bakterije ešerihije koli u reci.

Estange kaže da postoje planovi za vanredne situacije, među kojima je odlaganje takmičenja za kasniji termin tokom Igara.

"Znamo da će to biti veliki izazov", rekao je.

Govoreći na sportskoj manifestaciji u engleskom Birmingemu, Estange je rekao da se događaj može odložiti u slučaju kiše, preneo je Gardijan.

"Pošto je program zakazan na početku Igara, možemo da sačekamo bolje uslove.

"Sigurni smo da će biti moguće koristi Senu. Postoje i pravila Međunarodne federacije kada plivačko takmičenje ne može da bude organizovano, a to svakako želimo da izbegnemo."

Olimpijske igre počinju 26. jula.

Muški i ženski triatlon zakazani su za 30. i 31. jul, dok je mešovita disciplina 5. avgusta.

Plivački maraton, kao i paratriatlon na Paraolimpijskim igrama, koje počinju 28. avgusta, trebalo bi da budu održani u Seni.

Fondacija Surfrajder uzela je 14 uzoraka vode, u blizini Mosta Aleksandra Trećeg, gde bi trebalo da bude start takmičenja u triatlonu, plivačkom maratonu i paratriatlonu.

Uzorci nisu zadovoljili bezbednosne standarde, navela je fondacija.

Obilne padavine u danima pre događaja mogle bi da povećaju količinu bakterija u vodi.

Svetski kup u plivanju u otvorenim vodama i plivačka faza Svetskog triatlon para kupa, koji su probni događaji za Olimpijske igre, otkazani su u avgustu zbog problema sa kvalitetom vode, ali tim da je probno Svetsko triatlon takmičenje održano kasnije tog meseca.

Organizatori navode da je uloženo oko 1,4 milijarde evra kako bi se Sena učinila bezbednom za plivanje, što uključuje bazen za kišnicu kako bi se smanjio rizik od zagađenja.

Kvalitet vode biće proveravan svakog dana tokom Olimpijskih igara.

Tri područja za kupanje, kojima se može pristupiti sa obale, trebalo bi da budu otvorena 2025. godine, 102 godine pošto je francuska vlada zabranila plivanje u Seni zbog zdravstvenih rizika.

Pogledajte i ovaj video:

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: