BBC 0

09.04.2024.

15:02

Fudbal: Utakmice Lige šampiona u senci pretnji pristalica Islamske države

Policija je podigla mere bezbednosti u Parizu, Madridu i drugim gradovima u kojima će biti odigrane utakmice četvrtfinala Lige šampiona.

Izvor: BBC - svetski servis

Fudbal: Utakmice Lige šampiona u senci pretnji pristalica Islamske države
Getty Images

Podeli:

Uoči ovonedeljnih četvrtfinalnih utakmica fudbalske Lige šampiona mediji koji podržavaju Islamsku državu objavili su pretnje da će biti izvršeni napadi u gradovima koji su domaćini.

Evropska fudbalska unija saopštila je da je svesna pretnji, ali je rekla da će utakmice u Madridu, Parizu i Londonu biti odigrane kako je planirano.

Na medijskim kanalima koji podržavaju Islamsku državu bilo je više objava u kojima se podstiču napadi na stadione na kojima će u utorak, 9. aprila i u sredu, 10. aprila biti odigrane utakmice četvrtfinala najjačeg evropskog klupskog takmičenja.

Ministri u Francuskoj i Španiji potvrdili su da će mere bezbednosti biti pojačane.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanin rekao je da će mere bezbednosti biti "znatno pojačane" uoči i tokom utakmice Pari Sen-Žermena i Barselone u Parizu u sredu.

"Podsetiću vas da je pre samo 10 dana Islamska država objavila fotografiju stadiona u Minhenu i pozvala na napade na sportskim objektima na kojima će biti odigrane fudbalske utakmice, iako svi sportovi mogu biti meta", dodao je.

Rekao je da svi znaju koliko je Liga šampiona važno takmičenje i da su u kontaktu sa drugim službama.

Ove nedelje će u Madridu biti odigrane dve utakmice: Real Madrid će dočekati Mančester siti u utorak uveče, dok će Atletiko Madrid igrati protiv Borusije Dortmund u sredu.

Pilar Alegrija, španska ministarka sporta, objavila je umirujuću poruku uoči utakmica u Madridu i rekla da će biti raspoređeno "više od 2.000 policajaca"

Kanal blizak Islamskoj državi pozivao je na napade, prikazujući fotografije stadiona Arsenala u Londonu, stadiona Real Madrida i Atletiko Madrida, kao i stadiona Pak prinčeva u Parizu.

Preteće fotografije džihadista, objavljene ove nedelje, postavili su mediji koji nisu zvanično povezani sa Islamskom državom, ali je podržavaju.

Međutim, direktiva za objavljivanje pretnji možda je došla upravo od Islamske države, pošto je njeno rukovodstvo nedavno nagovestilo blisku koordinaciju zvaničnih medijskih operativaca i pristalica na internetu.

Posle nedavnog terorističkog napada u Moskvi u kojem je ubijeno 145 ljudi, ovi kanali, koji imaju dugogodišnje veze sa Islamskom državom, još više su počeli da objavljuju materijale kojima se podstiče nasilje, utvrdio je BBC.

Islamska država jedna je od najsurovijih džihadističkih grupa koja postoji 10 godina.

Njen najbrutalniji ogranak je ISIS-K koji je preuzeo odgovornost za napad u Moskvi.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: