Zanimljivosti 16

08.05.2024.

13:00

Kamerama protiv buke moćnih mašina: Vlasnik Porschea kažnjen sa 800 dolara

Gradski zvaničnici ne žele da ponište kaznu uprkos činjenici da je izduvni sistem 911-ice u fabričkom stanju.

Izvor: B92

Kamerama protiv buke moćnih mašina: Vlasnik Porschea kažnjen sa 800 dolara
Porsche

Podeli:

Kazne su sastavni deo posedovanja automobila za većinu vozača, ali u Njujorku ih je sve teže izbeći. Novi zakoni u vezi sa zagađenjem bukom odnose se na vlasnike automobila sa modifikovanim izduvnim sistemima.

Međutim, na udaru su i vlasnici vozila sa standardnim izduvnim sistemima. To je iskusio jedan vlasnik Porschea 911 kada mu je na kućnu adresu stigla kazna od 800 dolara.

Prošle godine vlasti Njujorka su instalirale brojne kamere za buku u vrednosti od 35.000 dolara širom grada. Ove kamere su dizajnirane da ciljaju pojedince koji proizvode buku iznad 85 decibela.

Prema izveštajima, vlasnik dotičnog Porschea 911 Carrera S iz 2010. opremljenog standardnim auspuhom, nakratko je premašio ovu granicu za 5,4 decibela (u trajanju manjem od dve sekunde).

Uprkos kratkotrajnom prekršaju, dobio je kaznu.

Porsche

Dotični vozač podelio je svoje iskustvo za Road & Track. Priznaje da je u tom trenutku vozio preko ograničenja brzine.

Međutim, on insistira da nije "forsirao" 911-icu. Video snimak incidenta takođe sugeriše da je on samo marginalno aktivirao sistem za merenje buke.

Kamera je zabeležila nivo buke od 90,4 decibela, pa je, uprkos kratkom trajanju, to bilo dovoljno da vozač dobije kaznu.

Ovo nije prvi put da se dešava da vlasnik automobila sa fabričkim izduvnim sistemom u SAD bude kažnjen zbog buke motora.

Prošle godine, u Kaliforniji, vlasnik Hyundai Elantre N žalio se sudu nakon sličnog prekršaja zbog buke njegovog auspuha.

Poruka zakonodavca je jasna: svako sa (pre)glasnim izduvnim gasom, čak i ako je fabrički, treba da bude oprezan na mestima gde se nalaze kamere koje detektuju zagađenje bukom.

Podeli:

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: