Automobili

Utorak, 05.03.2024.

11:56

Srbi i Hrvati najzad složni u nečemu

Ista marka automobila najprodavanija je u obe zemlje.

Izvor: Izvor: veèernji list

Srbi i Hrvati najzad složni u nečemu
Foto: Shutterstock/hxdbzxy

Tržište novih automobila u Hrvatskoj ostalo je stabilno i u februaru. Prodato je 4.486 putničkih automobila, odnosno više nego u januaru, kada je novoregistrovan 4.461 automobil.

Prema podacima agencije za istraživanje tržišta Promocija plus, tokom februara prodato je 859 vozila više, odnosno 23,68 odsto više u odnosu na februar 2023. godine, piše Večernji list.

Kao i u Srbiji prošle godine, škoda je zauzela tron u Hrvatskoj kao najprodavaniji brend ove godine – u prva dva meseca ove godine 1.238 vozača kupilo je jedan od njenih modela. Na drugom mestu ove godine je Folksvagen (Volkswagen) sa ukupno 787 vozila, od čega 451 u februaru.

Suzuki je treći – prodao je 740 automobila u prva dva meseca ove godine, od čega 423 u februaru.

Prodaja vozila ove japanske marke znatno je uvećana u odnosu na prošli februar. Suzuki je u poslednjih mesec dana prodao čak 233 automobila, odnosno 122,63% više nego u istom mesecu prošle godine.

Tojota (Toyota) i Dačija (Dacia) takođe imaju modele među ovogodišnjih pet najprodavanijih, a slede Reno (Renault), Hjundai (Hyundai), Kija (Kia), Opel i Audi.

Audi je, dakle, jedini premijum brend u prvih deset, ali BMW mu je za petama – Audi je u prva dva meseca prodao 363 automobila, a BMW 318.

Treći član nemačke premijum trojke Mercedes nalazi se na 16. mestu ove godine sa ukupno 217 novoregistrovanih primeraka, od čega 113 u februaru.

Zanimljivo, među već poznatim markama – i evropskim i već prisutnim kineskim – među novoregistrovanim u februaru, primećuje se i jedan automobil potpuno novog brenda u Hrvatskoj, spomenuti Lynk & Co.

Kineski Link stidljivo je ušao na hrvatsko automobilsko tržište, godinu i po nakon što su prvi automobili iz Kine zvanično stigli u tu zemlju. Tada je put prokrčio MG motor, nekada britanski brend, sada u kineskom vlasništvu.

Nakon MG-a došli su najpre Forthing, zatim Seres, a krajem 2023. i Geely,
Foto: Škoda promo
Ako pogledamo trenutni poredak po modelima, škoda oktavija (Octavia) je prva sa 636 novoregistrovanih jedinica ove godine, od čega 278 iz februara. Na drugom mestu je suzuki vitara (Suzuki Vitara) – u februaru je prodato 236, od početka godine 363.

Treća je opel korsa (Opel Corsa). Deset korsi iz februara pridružilo se 312 primeraka iz januara. Ova razlika je razumljiva, jer je osvežena korsa tek stigla u februaru.

Listu najprodavanijih modela slede Suzuki SX4, Toyota Yaris Cross, Dacia Duster, Renault Clio, Dacia Sandero, Hjyundai Tucson, Toyota Corolla.

Tokom februara u Hrvatskoj je zabeleženo samo 48 novih registracija električnih automobila. Dok su tokom januara EV modeli imali udeo od 2,2%, tokom februara je pao na samo 1,07%.

Krajem marta očekuje se raspisivanje poziva za podsticaje, pa bi i ovi brojevi trebalo da se poprave. Tesla je ove godine imao najviše registracija električnih modela, a sledi Folksvagen.

Benzinski automobili ove godine imaju udeo od 44,4 odsto, hibridi zauzimaju 32,8 odsto tržišta. Novoregistrovano je 18,5% dizelaša, a samo 2,6% verzija sa gasnim instalacijama.

Ipak, i sa ovako niskim procentom, automobili na gas su i dalje traženiji od električnih, koji su nakon prva dva meseca ove godine imali udeo od 1,7 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: