Ford veruje u SUS motore – očekuje se rast prodaje

Dok prodaja električnih vozila nastavlja da raste, Ford očekuje rast prodaje i profitnih marži svojih modela s unutrašnjim sagorevanjem u sledeće dve godine.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 25.05.2023.

20:00

Ford veruje u SUS motore – očekuje se rast prodaje
Foto: Ford promo

Govoreći na danu tržišta kapitala održanom za ulagače i medije u Detroitu, šef kompanije Ford Blue s pogonom na unutrašnje sagorevanje, Kumar Galhotra, istakao je da će profitne marže porasti sa sadašnjih 7,2% na najmanje 10% do 2026.

Auto News primećuje da je Fordov fokus na profitabilne segmente vozila, kao i na jeftine verzije svojih vozila s visokom maržom, kao što je Ford Ranger Raptor, doprineo rastu profitnih marži.

Izvršni direktor Forda Jim Farley je potvrdio ranije ovog meseca da Raptori stvaraju 30% veće marže od osnovnih modela s kojima dele otprilike 80% svojih delova, u SAD.

"Kamioni, off-road i segmenti sportskih modela imaju dugu pistu", potvrdio je Galhotra govoreći o kratkoročnoj budućnosti. Dodao je da Ford čeka "snažna prodaja modela s unutrašnjim sagorevanjem i hibrida u SAD-u u sledećoj deceniji".

Kako prenosi Jutarnji.hr, Galhotra je međutim priznao i da će volumen i profitne marže Forda verovatno početi da opadaju nakon 2025. s rastućom potražnjom za električnim vozilima.

Ford Blue ne traži samo načine za povećanje profita s visokom maržom i jeftinim derivatima, već je Galhotra otkrio da Ford već ima 500 miliona dolara uštede ove godine poboljšanjem efikasnosti proizvodnje i smanjenjem složenosti delova. To je posebno vidljivo kod F-150 koji ima 2400 delova manje od odlaznog modela. Broj dostupnih konfiguracija Explorera je pritom takođe smanjen.

Tokom nedavnog skupa za deoničare, Ford je takođe otkrio da će uskoro preći na cene bez pregovora što će pomoći u izbegavanju trgovačkih marža. Izvršni direktor Jim Farley je takođe rekao da Ford očekuje smanjenje cena za 5% ili više tokom 2023.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: