Dizelgejt nije završen: Vlasnici automobila moći će putem suda da traže obeštećenje od fabrike

Evropski sud proširio osnov za tužbe protiv fabrika automobila

Automobili

Izvor: Izvor: dpa

Četvrtak, 23.03.2023.

11:20

Dizelgejt nije završen: Vlasnici automobila moći će putem suda da traže obeštećenje od fabrike
Foto: Kichigin/Shutterstock

Evropski sud pravde je u utorak širom otvorio vrata vlasnicima dizelaša da traže obeštećenje od fabrika koje su u vozila ugradile uređaje za manipulisanje izduvnim gasovima.

Sud Evropske unije je presudio u slučaju vlasnika Mercedesa koji je fabriku tužio zbog uređaja koji manipuliše radom motora da pod određenim uslovima smanji emisiju. Fabrika insistira da je funkcija uređaja da zaštiti motor pri niskoj radnoj temperaturi, piše dpa.

Organizacije za zaštitu životne sredine, pak, tvrde da softer štetnu emisiju obara samo pod uslovima testiranja, ne i u vožnji. Slične uređaje i softver ugrađuju svi proizvođači automobila.

Presuda Evropskog suda pravde obavezuje sve članice EU da postupaju u skladu sa njom, pa i Nemačku, u kojoj može imati ogromne pravosudne posledice. U zemlji su do sada pravo na obeštećenje imali samo vlasnici automobila čiji je proizvođač uređaje za manipulaciju emisije gasova ugrađivao sa svesnom namerom da prevari.

Ta premisa je okosnica takozvanog dizelgejta i poplave tužbi protiv Volkswagena. Iščekujući odluku evropskog suda, nemački savezni sudovi su već suspendovali oko 1.900 postupaka povezanih sa Volskwagenom, od revizije presuda do tužbi vlasnika koji ne mogu da registruju automobil.

Posle presude u Luksemburgu, vlasnici možda neće morati da dokazuju da je fabrika zlonamerno ugradila uređaj, već samo da taj uređaj nanosi štetu - na primer tako što ne mogu da registruju vozilo.

U međuvremenu, Mercedes je saopštio da vozila koja je opozvao za apdejt softvera "mogu nadalje da se koriste bez ograničenja."

"Ostaje da vidimo kako će nacionalno pravosuđe postupati", dodaje fabrika sa sedištem u Štutgartu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: