Francusko-nemački rat zbog zabrane SUS motora

Najavljena zabrana prodaje automobila koji imaju motore s unutrašnjim sagorevanjem izazvala je diplomatski rat na relaciji između Nemačke i Francuske, piše Politico.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 16.03.2023.

13:00

Francusko-nemački rat zbog zabrane SUS motora
Foto: Audi promo

Nemačka i zemlje saveznice koje podržavaju automobile s motorom s unutrašnjim sagorevanjem zaoštrile su retoriku oko evropskog zakona u sklopu istorijskih nastojanja da se smanje emisije u saobraćaju.

Nakon sastanka u Strazburu ključni ministri iz te grupe zemalja rekli su da treba promeniti pravila koja bi zabranila prodaju novih automobila i kombija s motorima s unutrašnjim sagorevanjem od 2035., što je već prihvatio Evropski parlament i o čemu su se u načelu dogovorile države članice.

„Ne postoji predlog (Evropske komisije) koji je odgovara onome što mi očekujemo i zato još nismo postigli cilj”, rekao je nemački ministar saobraćaja Volker Wissing nakon sastanka.

Ali Francuska ne planira da se preda.

Pariz je nagovestio da će ostati uz plan EU-a da se 2035. postignu nulte stope emisija iz novih automobila i kombija. Isto misli i zvanični Madrid, čime su se te dve zemlje, koje spadaju među najveće proizvođače automobila u Evropi, svrstale uz grupu manjih zemalja koje su se već obavezale da će smanjiti emisije CO2 iz putničkih vozila.

„Spremni smo da se borimo jer odlaganje bi bila greška u ekološkom smislu, a mislim i ekonomska greška”, rekao je francuski ministar privrede Bruno Le Maire.

S druge strane se nalazi nemačka vlada koja se zajedno sa saveznicima Italijom, Poljskom, Bugarskom i Češkom zauzima za to da se rupom u zakonu omogući da automobili mogu da koriste e-goriva, sintetičku i u određenoj meri zeleniju alternativu fosilnim gorivima, koja se može koristiti u konvencionalnim motorima s unutrašnjim sagorevanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: