Automobili

Četvrtak, 27.10.2022.

11:22

Amerika spala na niske zalihe dizela, vraća tankere koji su krenuli ka Evropi

Americi za drumski prevoz dnevno treba čak 128 miliona galona dizela, što je skoro 500 miliona litara.

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Amerika spala na niske zalihe dizela, vraća tankere koji su krenuli ka Evropi
Foto: y r.classen/Shutterstock

Sjedinjene Države imaju dizel goriva za samo 25 dana, a trenutno nema mogućnosti za stvaranje novih zaliha u okviru sopstvenih kapaciteta. Radi se o najnižem nivou zaliha još od 2008. godine.

Naime, rafinerije su izvan funkcije zbog redovnog sezonskog održavanja, a na tržištu trenutno zbog sveprisutne krize i divljanja cena vlada nestašica.

Prema izvorima EIA-e (U.S. Energy Information Administration), zalihe su, na primer, u regiji Nova Engleska, gde se dizel koristi i za grejanje, pale na svega jednu trećinu uobičajenih kakve su bile u razdoblju od 1993. godine pa sve do danas.

Sve to rezultiralo je rastom cena dizel goriva. Ali u Americi su pronašli privremeno rešenje.

Kako saznaje Blumberg, dva tankera sa oko milion barela dizel goriva, koji su bili na putu za Evropu, preusmereni su i sad plove za Njujork.

Kako se navodi u tekstu, Americi za drumski prevoz dnevno treba čak 128 miliona galona dizela, što je skoro 500 miliona litara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: