Automobili

Ponedeljak, 31.01.2022.

14:24

BMW i3 odlazi u penziju u julu

Prvi masovno izrađivani BMW u prodaji je već devet godina.

Izvor: B92

BMW i3 odlazi u penziju u julu
Foto: BMW promo

Nakon što je povećao proizvodnju modela i3 u 2020. kako bi zadovoljio rastuću potražnju, BMW je konačno odlučio da ukine svoj prvi serijski model na struju.

Bavarska kompanija zvanično je potvrdila za magazin Drive da će poslednji primerci ovog električnog vozila sići ​​sa proizvodnih traka u julu, označavajući kraj nakon devet godina i oko 250.000 primeraka isporučenih širom sveta.
Foto: BMW promo
BMW je još 2021. zaustavio proizvodnju i3 za američko tržište, što znači da će i3 ostati dostupan samo u Evropi i nekim azijskim zemljama do njegovog potpunog ukidanja na leto.

Iako je automobil u prodaji već skoro čitavu deceniju, ovaj potez nemačkog proizvođača je u suprotnosti sa prethodnim izveštajima u kojima se navodilo da će i3 izgurati na tržištu do 2024. godine.
Foto: BMW promo
Model i3 se trenutno izrađuje u Lajpcigu, a nakon njegovog ukidanja, BMW će raditi na pripremi fabrike za proizvodnju sledeće generacijemodela Mini Countryman, koji će početi da se sklapa u drugoj polovini ove godine.

Što se tiče i3, on neće imati direktnog naslednika, ali će ga na neki način zameniti iX1, potpuno električni krosover zasnovan na trećoj generaciji BMW-a X1. Ovaj model će se u početku sklapati u BMW-ovoj fabrici u Regensburgu, a 2024. godine će se preseliti u Debrecin, u Mađarskoj.
Foto: BMW promo
BMW i3 je lansiran 2013. godine, dve godine nakon što je predstavljen koncept ovog vozila. Automobil ima konstrukciju od ugljaničnih vlakana i dostupan je sa tri opcije baterija i radijusom kretanja 130 do 246 km.

Verzija sa produženom autonomijom vožnje (sa dodatnim benzinskim motorom koji je služio kao generator struje) bila je dostupna između 2014. i 2018. na nekim evropskim tržištima, ali se kasnije od nje odustalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: