Šta će beležiti "crne kutije" u automobilima, koje se uvode 2022.

Prikupljeni podaci koristiće se za analizu toka nesreća kako bi se povećao nivo bezbednosti na putevima.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Automobili.ba

Četvrtak, 28.10.2021.

17:32

Šta će beležiti
Foto: Photo360/Shutterstock

Moderni automobili su prepuni elektronike da se sa sigurnošću mogu nazvati kompjuterima na točkovima.

Sistemi asistencije i bezbednosti koriste niz senzora za praćenje svakog parametra vožnje. Šta se događa sa svim podacima koje prikupljaju?

Već 2022. godine to će pitanje rešiti vlasti Evropske unije posebnim propisima, dok će od 2024. svi novi automobili koji se prodaju u EU morati da budu opremljeni uređajem (EDR) koji još nazivaju i "crnom kutijom".

Evropska komisija upravo je predstavila nacrt zakona koji će uređivati ovu oblast. Prema predlogu EK, podaci sa uređaja neće biti dostupni bežično, a pristup disku za njihovo preuzimanje biće moguć tek nakon otključavanja vrata vozila.

Time se vozači štite od curenja podataka u pogrešne ruke. Osnovni podaci koje EDR prikuplja biće marka i model vozila, njegova varijanta i oprema. Ali, šta je sa ostalim detaljima? Prema nacrtu projektu, automobilske "crne kutije" treba da beleže sledeće podatke:

• brzinu vozila između 0 i 250 km/h tokom poslednjih 5 sekundi pre sudara,

• stepen (intezitet) pritiskanja papučice gasa tokom poslednjih 5 sekundi pre sudara,

• informaciju o aktiviranju kočnice unutar 5 sekundi uoči sudara,

• pokrete volana unutar 5 sekundi pre sudara,

• promene u brzini vozila tokm sudara (mereno u pravcu kretanja i po poprečnoj osi),

• stanje sigurnosnih pojaseva (vezani/nevezani) unutar 1 sekunde pre sudara,

• brzina rada motora (broj obrtaja),

• aktiviranje ABS sistema,

• ugao nagiba vozila,

• rad sistema za održavanje vozila u saobraćajnoj traci,

• aktiviranje vazdušnog jastuka,

• položaj prednjih sedišta,

• status indikatora sistema za nadzor pritiska u gumama (TPMS) neposredno pre sudara

• rad tempomata 5 sekundi pre sudara,

• status aktivnih sistema pomoći vozaču.

Spisak može biti i duži

Prikupljeni podaci koristiće se za analizu toka nesreća kako bi se povećao nivo bezbednosti na putevima.

Ako mislite da je spisak parametara koji će se skladištiti u EDR snimaču u automobilu dugačak, treba da znate da on još nije konačan i da može biti i duži.

Evropska komisija pokrenula je javno savetovanje o zakonu i već ima prve rezultate. Nemačko udruženje za bezbednost saobraćaja na putevima poziva EU da ide još dalje i prikupi tačne informacije o vremenu i mestu incidenta.

Kako navode iz te organizacije, bez toga nije moguća detaljna analiza rizika od nesreća na evropskim putevima.

A šta je sa privatnošću?

Među sistemima koji će dostavljati informacije crnoj kutiji automobila, nacrt novih propisa ne uključuje sistem detekcije umora vozača.

Neki vozači su se bojali da bi to moglo predstavljati dalekosežno ometanje privatnosti. Zašto?

Istina je da većina ovakvih sistema prisutnih u automobilima za detekciju umora ili ometanja koristi analizu kretanja volana i vremena reakcije vozača, ali takvi sistemi nisu savršeni.

Zato su neke marke, kao što su Volvo ili Mazda, razvile sistem koji takođe uzima u obzir prikaz sa kamere usmerene prema vozaču. Na taj način se može otkriti ako vozač zatvori oči duže od delića sekunde potrebnog da trepne.

To bi moglo dovesti do skladištenja fotografija/snimaka vozača u "crnoj kutiji". Najverovatnije se to ipak neće dogoditi, jer predlog Evropske komisije ne predviđa prikupljanje takvih podataka.

Automobili već godinama beleže podatke o vožnji, a "crne kutije" su već neko vreme obavezne u SAD.

U Evropi do sada nije bilo takvih propisa, ali se iz pojedinih sistema u vozilu moglo dosta toga pročitati. U slučaju nešto novijih automobila, opremljenih CAN memorijom, možete dobiti podatke o brzini vožnje, korišćenju kočnica, radu ABS sistema i vezivanju sigurnosnih pojaseva.

Novi propisi trebalo bi da stupe na snagu 6. jula 2022. Tada će homologovani registri događaja postati obavezni u svim novim modelima automobila koji izlaze iz fabrika u EU, a od 7. jula 2024. biće obavezna oprema za sve nove automobile koji se prodaju u Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: