Trijumf "duše pokreta": Mazda nagrađena za dizajn dva nova modela FOTO

Mazde CX-30 i MX-30 osvojile su ovogodišnju Red Dot nagradu za dizajn.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2020.

13:45

Trijumf
Mazda CX-30 (Foto: Mazda promo)

Kompaktni SUV CX-30 i prvi Mazdin potpuno električni automobil, MX-30, pridružuju se listi ranije nagrađenih Mazdinih modela dizajniranih u skladu sa filozofijom "Kodo: Duša pokreta".

Mazda CX-30 je drugi Mazdin model oblikovan evoluiranim Kodo dizajnom – jedinstvenim stilskim pristupom čiji se koreni nalaze u tradicionalnoj japanskoj estetici.

U Mazdi kažu da je oblikovanje svakog elementa prema principu "manje je više" rezultiralo čistim površinama na CX-30 i donelo potpuno originalan izgled u segment kompaktnih SUV vozila. "Japanski majstori su uvek cenili jednostavnost i čistoću oblika", kaže Jo Stenuit, Mazdin evropski direktor dizajna.

"Takav pristup je nadahnuo naše dizajnere da uklone suvišne elemente i stvore nešto dinamično, a opet elegantno, suzdržanog izgleda, ali životno. Ovako mi doživljavamo japansku estetiku - senzibilitet koji stvara automobile koji vam pokreću emocije".
Elektrièna Mazda MX-30 (Foto: Mazda promo)
Kada je reč o drugom nagrađenom modelu, električnoj Mazdi MX-30, iako zadržava oblike Kodo dizajna, njen stil predstavlja istraživanje modernije estetike koja se usredsređuje na futurističke vrednosti i novi stil života koji polako nastaje.

"Ovaj novi pristup rezultirao je originalnim dizajnom koji donosi proširenje izražajnog Kodo dizajna", objašnjava glavni dizajner Mazde MX-30 Youichi Matsuda.

"Kako započinjemo period velikih promena, želimo da Mazda MX-30 pokaže ljudima da naši automobili i dalje mogu da pružaju užitak vožnje."

Najnovija priznanja su, redom, osma i deveta "Red Dot" nagrada za Mazdine Kodo modele nakon nagrada za Mazdu3 (2019.), MX-5 RF (2017.), MX-5, CX-3 i Mazdu2 (jesen 2015.), kao i prethodne generacije Mazde3 (2014.) i Mazde6 (2013. godine).

Pokrenuto 1955. godine, "Red Dot" je jedno od najvećih svetskih takmičenja u dizajnu. Pobednici u oblikovanju proizvoda ove godine su odabrani među 48 kategorija, uključujući automobile i motocikle.

U nastavku možete pogledati više fotografija ova dva modela i doneti sopstveni sud o njihovom dizajnu.
Mazda CX-30 (Foto: Mazda promo)
Mazda CX-30 (Foto: Mazda promo)
Mazda CX-30 (Foto: Mazda promo)
Mazda CX-30 (Foto: Mazda promo)
Elektrièna Mazda MX-30 (Foto: Mazda promo)
Elektrièna Mazda MX-30 (Foto: Mazda promo)
Elektrièna Mazda MX-30 (Foto: Mazda promo)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: