Kako izgleda prvi Seat na struju FOTO

Seat je objavio fotografije i tehničke detalje električnog koncepta el-Born koji će poslužiti kao osnova za prvi serijski model na struju španskog proizvođača.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 01.03.2019.

13:55

Kako izgleda prvi Seat na struju FOTO

Nakon jučerašnjeg "tizera", Seat je otkrio dizajn i specifikacije svog revolucionarnog koncepta el-Born.

Kako je najavio taj proizvođač, prvi serijski električni Seat pojaviće se na tržištu 2020, a biće baziran upravo na ovom konceptu.
Seat el-Born koristi Volkswagenovu MEB mehaničku platformu koju je nemački auto-gigant razvio za potrebe "elektrifikacije" brendova u okviru te grupacije.

Prvi podukcijski automobil zasnovan na MEB mehanici biće VW ID Hatch, koji će u prodajne salone stići do kraja 2019.

U poređenju sa tim automobilom, el-Born ima sportskiji, atraktivniji dizajn, a u Seatu kažu da će produkcijska verzija opremljena baterijama od 62 kWh ponuditi autonomiju u vožnji od oko 420 km (mereno prema novom, realističnijem WLTP ciklusu).
Španski proizvođač navodi i da će u varijanti sa najsnažnijim elektromotorom (204 ks) njegov električni model 0-100km/h ubrzavati za 7,5 s.

Baterije će moći da se dopunjavaju na brzim punjačima od 100 kW i da će na njima za punjenje od 0 do 80% kapaciteta biti potrebno 47 minuta.

Koncept el-Born opremljen je specijalnim aerodinamičnim 20-inčim alu felnama, koje igraju važnu ulogu kod električnih automobila kada je reč o ekonomičnosti i radijusu kretanja vozila.
Zahvaljujući dobro osmišljenoj MEB mehaničkoj platformi, konstruktori su uspeli da iz putničke kabine izvuku maksimum korisnog prostora.

Zanimljivo je da, za razliku od mnogih drugih konceptnih i produkcijskih i električnih automobila, ovaj Seatov nema futuristički dizajn enterijera, već izgleda kao bilo koji savremeni model sa benzinskim/dizel motorom.

Istina, el-Born je opremljen digitalnom instrument tablom i velikim 10-inčnim ekranom multimedijalnog sistema, ali to je već uobičajeno i kod modela sa konvencionalnim pogonskim sistemima

Seatov električni koncept imaće premijeru na predstojećem ženevskom auto-salonu, a kao što je navedeno, serijski model očekuje se naredne godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: