BMW-ov električni SUV sklapaće Kinezi

Bavarski proizvođač potvrdio je spekulacije da će se električni model iX3 za sva svetska tržišta izrađivati u Kini.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 10.07.2018.

11:24

BMW-ov električni SUV sklapaće Kinezi

Električna verzija modela X3 počeće da se proizvodi 2020. u fabrici u Šenjangu, na severoistoku Kine, potvrđeno je iz BMW-a. Zbog toga je bilo sasvim prirodno da se premijera ovog vozila održi na sajmu automobila u Pekingu, u proleće 2018.

Drugi razlog zašto je kineska publika bila prva koja je videla koncept iX3 uživo leži u činjenici da je u toj zemlji 2017. zabaležen značajan rast prodaje automobila na struju, podstaknut vladinim stimulativnim merama, kako bi se na ulicama velikih kineskih gradova našlo što više elektroautomobila i tako smanjilo zagađenje vazduha u urbanim centrima.
Kao i za druge evropske premijum proizvođače automobila, Kina je postala najvažnije tržište na svetu i za BMW, s obzirom da je u 2017. tamo prodato oko 560.000 vozila za značkom ove marke.

To je više od ukupne prodaje BMW-a na sledeća dva najveća tržišta zajedno, u SAD i Nemačkoj.

Inače, dve trećine BMW vozila koja su prodata u Kini napravljeno je u okviru zajedničke nemačko-kineske kompanije BMW Brilliance Automotive (BBA). Plan je da se proizvodnja BMW automobila u pogonima u Kini u 2019. poveća na 520.000 godišnje.
BBA u Kini trenutno izrađuje šest modela bavarskog auto-brenda u svoje dve fabrike. Osim toga, BMW u Kini proizvodi i motore, ali i pogonske baterije namenjene električnim automobilima – uključujući i one za model iX3.

BMW iX3 biće prvi potpuno električni SUV/krosover ove kompanije, a iz Kine će se izvoziti na tržišta širom sveta.

Na sajmu u Pekingu u aprilu prikazana je konceptna verzija sa baterijama kapaciteta 70 kWh i autonomijom u vožnji od preko 400 km, mereno po novom WLTP ciklusu.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: