PSA: Opel će nam pomoći da osvojimo svet

Nakon što je od General Motorsa preuzeo auto-marke Opel i Vauxhall, PSA Peugeot-Citroen ima ambicije da postane jedan od najvećih globalnih proizvođača automobila na svetu.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.03.2017.

11:43

PSA: Opel će nam pomoći da osvojimo svet
Opel Crossland X na auto-salonu u Ženevi 2017. (Foto: newspress.co.uk)

PSA je početkom marta, nakon kupovine brendova Opel i Vauxhall za 2,2 milijarde evra, postao drugi najveći proizvođač motornih vozila u Evropi (posle grupacije Volkswagen).

Naoružana sa dve nove marke, pored postojeće tri (Peugeot, Citroen i DS), francuska kompanija ne krije ambiciozne planove da u godinama koje dolaze postepeno krene u osvajanje sveta.

To je u intervjuu za nemački Welt am Sonntag izjavio jedna od vlasnika PSA, Žan-Filip Pežo (Jean-Philippe Peugeot).

On je otkrio da je njegova kompanija razmatrala udruživanje PSA i brenda Opel čak i pre 2012. godine, kada je sa General Motorsom sklopljen ugovor o saradnji u razvoju pojedinih modela, ali da tajming za tako nešto u tom trenutku nije bio dobar.
Opel Crossland X na auto-salonu u Ženevi 2017. (Foto: newspress.co.uk)
PSA veruje da će im kupovina marki Opel/Vauxhall omogućiti da na nekom od ključnih svetskih tržišta ostvari prodaju veću od 3 miliona automobila godišnje.

Naime, u PSA objašnjavaju da najveći svetski proizvođači automobila imaju po jedno ključno tržište u svetu gde godišnje prodaju najmanje 3 miliona vozila i da je u tome tajna njihove dominacije. S obzirom da PSA želi da postane jedan od njih, ta kompanija sada ima identičan cilj.

Francuski proizvođač napominje da Opel I Vauxhall imaju odlične prodajne rezultate upravo u velikim evropskim ekonomijama, u kojima PSA ne stoji tako dobro. Tako, na primer, Opel u Nemačkoj godišnje isporuči više vozila nego Peugeot, Citroen i premijum brend DS zajedno.

Slično je i u Ujedinjenom Kraljevstvu, gde "domaći" Vauxhall godišnje proda više automobila od tri pomnute francuske marke.

PSA takođe veruje da prodaja automobila brendova Opel i Vauxhall u budućnosti neće ugrožavati prodaju marki Peugeot i Citroen, i obratno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: