Stiže sportska Kia Optima sa preko 200 konja

Kia je na nedavno završenom salonu u Frankfurtu pored standardne Optime izložila i GT verziju ove limuzine srednje klase, čiji se dolazak na evropsko tržište očekuje 2016. godine. Optima tako postaje drugi Kijin GT model, nakon familije vozila Cee’d / Pro_cee'd GT koja su u Evropi predstavljena 2013. godine.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 01.10.2015.

08:35

Default images

Na Kijinom štandu u Frankfurtu predstavljen je pretprodukcijski prototip koji je već spreman za proizvodnju.

U poređenju sa standardnom Optimom, GT verzija se vizuelno razlikuje po dizajnu branika, felni, zadnjem difuzoru i dve izduvne cevi, kao i po aerodinamičkim dodacima na pragovima.

U Kiji objašnjavaju da se unutrašnjost ovog modela temelji na kvalitetnima materijalima, koji su dostupni i u standardnoj verziji, ali sa detaljima koji vozačima ne ostavljaju nedoumice oko sportskog karaktera vozila.
Nova Optima GT nastala je kao plod saradnje Kijinih istraživačko-razvojnih centara u korejskom Namjangu i nemačkom Riselshajmu, kako bi odgovarala zahtevima evropskih vozača.

Automobil se može pohvaliti i specijalnim, sportskim oslanjanjem (između ostalog opremljen je elektronskom kontrolom sistema vešanja) s ublaživačem udara svakog točka posebno.

Optima GT opremljena je većim kočionim diskovima i dorađenom verzijom Kijinog novog servo volana koji je dostupan u standardnoj verziji.
Kia Optima GT - prototiop sa salona u Frankfurtu 2015.
Za pogon je odabran 2.0 litarski T-GDI turbo benzinski motor.

Tehnički detalji biće saopšteni neposredno pre dolaska na evropsko tržište, koji je planiran za 2016.

Poznato je, međutim, da motor iste zapremine koji je ugrađen u prototip iz Frankfurta razvija 245 ks (180 kW) pri 6.000 obrtaja i da raspolaže sa najvećim obrtnim momentom od 353 Nm, u rasponu 1.350-4.000 o/min.

To je dovoljno da Optima GT od 0 do 100 km/h ubrza za 7,4 s i dostigne 240 km/h.

S obzirom da je reč o automobilu koji je spreman za serijsku proizvodnju, slične performanse treba očekivati i u produkcijskom modelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: